Общество

Проучване: Все по-голяма част от младите българи искат да останат и да се развиват в България

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Младите хора в България са прагматични, оптимистични, но дистанцирани от политиката. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ социологът Елена Дариева. Данните са от проучването "Млада България" - по искане на "Булевард България",  реализирано от социологическата агенция "Насока", което обхваща българи от цялата страна, на възраст между 16 и 25 години.

 

Младите хора у нас са насочени към работни позиции, които дават възможност за по-гъвкаво работно време, дистанционна работа и начин сам да подреждаш ежедневието си. 38% от младите българи казват, че най-предпочитаните професии са именно в IT сектора. По-малък е процентът на хората, които искат да се реализират като лекари, юристи.

Безспорно най-важният извод от това проучване обаче е, че все по-голяма част от младите българи искат да останат, да се развиват и реализират в България, каза още Елена Дариева. Според нея в проучването са станали ясни и някои обезпокоителни неща – едва 19% от младежите между 16 и 25 години спортуват редовно и активно. С нарастване на възрастта, нараства и отказът от спорт, тогава те предпочитат вече да се занимават с дигитални технологии, каза още социологът.

Целия разговор гледайте във видеото.