Общество

Журналист за правилата за акредитация на МФ: Имаме право свободно да питаме министрите, а те – да отговорят

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Никой, освен Министерство на финансите до този момент не си е позволил да казва какъв тип журналисти могат да го отразяват. Това каза журналистът от в. “Сега” Таня Петрова, която е част от журналистите, възпротивили се на условията за акредитация, поставени от Министерство на финансите. Тя обясни, че има администрации и ведомства, където има задължителна предварителна акредитация, но те не поставят условия за това.

Министерство на финансите иска работата му да се отразява само от ресорни журналисти, които редовно и отдавна отразяват работата на ведомството. Също така сред изискванията са медиите, от които идват журналистите, да имат обособена финансова рубрика, както и да имат разрешение от медията, която представляват.

Изискванията са притеснителни, защото много от медиите нямат ресорни репортери, те покриват много ресори, това се получава най-често в телевизиите. Няма никакво основание Министерство на финансите да има претенции към рубриките на една медия, това е намеса в работата им.

На пазара работят много журналисти на свободна практика, посочи още Таня Петрова. И трите въведени изисквания, които очевидно целят да създадат по-голямо спокойствие на финансовия министър, не са приемливи, затова и се организирахме срещу тях, каза Петрова.

Оставаме с впечатлението, че тези ограничения се налагат, за да озаптят точно определени колеги, предположи журналистът. Имаме право свободно да питаме министрите и те са длъжни да ни отговорят, защото такава е обществената сделка от векове. Ако правилата останат, спокойно може да прекръстим ведомството на „Министерството на незададените въпроси“, пошегува се тя.

Целия разговор вижте във видеото.