Свят

Елена Поптодорова: Целенасочена политика на Русия е да инсталира хора от службите в своите посолства

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Има една трайна тенденция на експулсиране на руски дипломати от всички европейски страни. Целенасочена политика на Русия е да инсталира основно и предимно служители на специалните си служби. Оставям настрана и че в много случаи самите дипломати се явяват подчинени на тези служби. Това каза в Euronews PrimeTime дипломатът Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, по повод шпионския скандал с руските дипломати.

„Първо да кажем, че това не са само дипломати – това е състав на посолството, служители на посолството. Тъй като системата, такава каквато е още от годините на Студената война, е че се инсталират представители на различни служби на различни позиции – дипломатически, административни и технически. Така че обобщаващото определение „дипломати“ не е съвсем точно“, поясни Поптодорова.

„Но това няма никакво значение, тъй като бройката на дипломатическото представителство на Руската федерация у нас е непропорционално висока. Тук има над 100 души, работещи в посолството на една не най-голяма европейска държава. Ако сравните тази бройка с бройката на българските представители в Москва, ще видите драстичната разлика. Това е стара практика и тя не е само на Русия. В годините на Студената война, особено в т.нар. западни държави, в държавите, с които Русия е в трайна, в постоянна „студена война“ от десетилетия насам, основно съставът, който се изпраща, принадлежи към някои от двете служби – разузнаване или военно разузнаване“, каза още дипломатът.

 

България може да редуцира бройката на служителите в руското посолство. Това е изцяло в правомощията на държавата-домакин, тъй като тя издава акредитацията. Ние трябва да се съгласим да приемем и съответна бройка, и съответни позиции на работа в посолството. Това е вече въпрос на администрация и бюрократични действия.

Елена Поптодорова, дипломат

Според мен в никакъв случай не бива да се прави огромна сензация от случая. Да, числото е високо, числото е необичайно. Но да си спомним, че не толкова отдавна Чехия също така експулсира над 60 руски дипломатически служители, припомни Елена Поптодорова.


Цялото интервю, включително и с коментар за турското вето за НАТО, вижте във видеото.