Политика

Депутатите отхвърлиха предложението за национален референдум за запазване на българския лев

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Парламентът не прие предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

В подкрепа на провеждането на референдум гласуваха 68 народни представители, 98 бяха „против“, а 46 се въздържаха.

"Против" референдума гласуваха по-голяма част от депутатите от ПП-ДБ (двама са дали глас "за", а един - "въздържал се"), всички депутати от ДПС и 14 народни представители от ГЕРБ-СДС.

"За" реферлендума гласуваха депутатите от "Възраждане", БСП, ИТН и независимият Радостин Василев.

По-голямата част от народните представители от ГЕРБ-СДС гласуваха "въздържал се".

Повече от три часа продължи дискусията в пленарната зала по предложението на "Възраждане" за референдум. От партията вече обявиха, че ще сезират Конституционния съд. 

В сряда правната комисия към Народното събрание отхвърли предложението. А дебатите в зала отново бяха на висок тон.

 

Деян Николов, „Възраждане“: Ние не оспорваме това, че България има ангажимент да влезе в еврозоната, а кога това да стане и то задавайки минимален срок в който не смятаме, че това трябва да се случва поради икономически причини

Бранимир Балачев, ГЕРБ-СДС: Правните аргументи - те са на лице, затова ние не гласувахме против, подписите са налице и бяха внесени, но когато говорим като цяло трябва да имаме предвид и друго - аз смятам, че така зададения въпрос, който е формулиран не е конституционно съобразен.

Петър Петров, "Възраждане": Г-н председател, не Ви ли е срам да го подпишете, не Ви ли е срам едно изречение мотиви към проектозакон и вие сте председател на правна комисия, добре че ще има ротация? Не Ви е срам тоя парцал да ни го предлагате, г-жо Рангелова, защо не кажете, че нито една от партиите няма да сезира Конституционния съд?

Гроздан Караджов, ИТН: От ИТН сме убедени, че колкото по-скоро влезем в еврозоната, толкова по-добре за България, и сме убедени, че повечето българи смятат така. Много лоша практика е ограничаването достъпа до референдуми.