България

Гьоков: Скандалът с изгонването на дипломатите не говори за нормални отношения в коалицията

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Скандалът с изгонването на дипломатите е изненадващ и не говори за нормални отношения в коалицията. Така социалният министър Георги Гьоков коментира за Euronews Bulgaria решението на Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати.

Гьоков сподели, че няма информация това решение да е било обсъждано в коалиционен формат. Той уточни, че не е информиран дали аргументите за действията на премиера са обосновани или са плод на емоция и очаква обяснение от него. А начинът, по-който е взето това решение предопределя позицията на БСП, която беше изразена и от лидера на партията Корнелия Нинова.

Гьоков припомни, че електоратът им е настроен русофилски и партията няма друг ход. Ако всичко мине по процедурите с изслушване на външния министър в Народното събрание, с обсъждане в коалиционен формат и в Министерския съвет и при излагане на железни аргументи обаче левицата не би се противопоставила на подобно действие, допълни Гьоков.

Социалният министър коментира и актуализацията на бюджета. Забавяне на повишените пенсии едва ли ще има, но ако това се случи, възрастните хора ще получат увеличението си със задна дата. Това увери социалният министър Георги Гьоков в студиото на "Добро утро Европа". Той прогнозира висок скок на минималната работна заплата след нова година. Като уточни, че нейният размер ще скочи автоматично, защото ще бъде обвързана със средната работна заплата.

 

Аз много силно настоявах минималната работна заплата да се увеличи още тази година. Аргументите на финансовото министерство и при дебатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество, да не бъде увеличавана минималната работна заплата за втори път тази година, бяха че ако увеличаваме е прецедент, непредвидимост за работодателите, но аз казвам, че не е прецедент, защото се е случвало назад през годините да има два пъти увеличение.

Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика

Социалният министър уточни, че от министерството ще се придържат към автоматизъм, който още не е въведен, но са готови с такъв автоматизъм в МТСП, ще се придържат и към Европейската директива за минималната работна заплата в страните членки, която още не е приета, но е въпрос на време това да се случи. „Там е записано, че минималната работна заплата трябва да се движи около 50% от средната. Това ще наложи един много сериозен скок от нова година. Сега е 710, ние настояваме и по нашите сметки, ако сега трябва да бъде 770 лева, ако не го направим сега, средната работна заплата ще се вдигне до края на годината и по моя лична прогноза тя ще надхвърли 800 лева след нова година", поясни министър Гьоков.

Цялото интервю вижте във видеото.