Свят

Украинци събират дарения за военна техника

От Euronews България Euronews България

В една от зоните на бойните действия в Украйна военните правят списък с оборудването, от което се нуждаят. Той включва дронове, камиони и генератори, които ще бъдат използвани за два нови батальона.

Преди да дойде този момент, доброволци в Киев се заемат със събирането на средства за купуване на оборудването. Цивилните помагат с каквото могат от първия ден на войната. За събирането на средства бързо бяха създадени горещи линии и интернет сайтове.

Украинският телевизионен водещ и продуцент Сергей Притула събира средства чрез своята благотворителна организация. Миналата седмица той призова да бъдат събрани 15 млн. долара за купуване на турски дронове "Байрактар". Три дни по-късно целта беше преизпълнена, след като хората дариха 20 млн. долара. Фондацията на Притула е изпълнила над 2 хил. поръчки на военните в рамките на два месеца.

Хана Гвоздиар, директор в благотворителна организация "Сергей Притула":

"Почти през цялото време работим по повече от една заявка. Поделенията правят заявки с подпис и печат на командира. След това ни го изпращат в Google, като посочват цялата необходима информация. Има много заявки и избираме определен брой всеки ден според възможностите и наличностите, които имаме."

Част от оборудването обаче не оцелява дълго. Наскоро две линейки бяха унищожени от руски бомби само два дни след изпращането им на фронта.