Свят

Генералният секретар на ООН призова за изпращане на помощ за Хаити за борба с престъпността

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Правителствата на страните-членки на ООН трябва да изпратят международна помощ на Хаити, за да може страната да се справи с високата престъпност. Това стана ясно по време на среща между министър-председателя на Хаити Ариел Анри и Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Към Гутериш бяха отправени въпроси относно поисканата през октомври помощ от международните специализирани сили. Той отвърна, че въпросът ще бъде коментиран с министър-председателя на Хаити.

Не съм тук, за да казвам какво да правите. Тук съм, за да ви изслушам и да ви окуража да придвижите процеса на преход напред.

Антониу Гутериш , секретар на ООН

Анри е начело на Хаити от 2021г., след убийството на президентът Жувенел Моиз. Негова основна цел е да проведе честни президентски избори. Експерти обаче смятат, че това е невъзможно, тъй като около 80% от столицата се контролира от улични банди. В Хаити почти няма демократично избрани институции, тъй като държавата не може да проведе избори от 2019 г. насам.

Населението на Хаити е изключително изтощено от множеството кризи в страната. Всеки втори в страната живее в крайна бедност, хиляди са принудени да гладуват и нямат достъп до питейна вода.

Антониу Гутериш , секретар на ООН

Посещението на Гутериш е само няколко дни след като експертът на ООН по правата на човека в Хаити  призова за специализирана международна помощ и оръжейно ембарго. В неделя се очаква Гутериш да да посети Тринидад и Тобаго.