Политика

Най-важният въпрос пред управляващите е могат ли да се подкрепят едни други, смята антрополог

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

 „Няма особено значение как точно ще наречем споразумението, което двете политически сили ще подпишат. Важното е да се начертая сферите на влияние, или по-скоро начините на подкрепа. За мен е по-важно да чуем не кой върху какво има влияние, а дали ще могат да се подкрепят едни други, когато се стигне до решения.“

Така антропологът и етнолог Мина Христова коментира управленската колизия между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Наясно сме, че политическите лидери и от двете партии са способни да вземат решения, които другите може и да не подкрепят. След което отново ще търсим кой кого е подкрепил и не е подкрепил, ще се скарат публично, и това ще доведе до още едно неразбирателство“, добави тя.

 

Голяма част от ситуацията все още стагнира. Лошото е, че българите провидяха някаква възможност да се оправят нещата и въпреки всичко бележим една точка, не точно на регрес, но на непридвижване напред – именно поради това, че партньорите не могат да изяснят някои основни неща, които е трябвало предходно да бъдат ясни.

 „Очакваме да видим докъде ще стигнат техните преговори. Няколко пъти чухме разнопосочни мнения за това, че трябва да се подпишат едни документи, с които да са наясно кой какъв ангажимент поема към другия. Стана ясно, че такова нещо се подготвя твърде дълго и няма да е готово сега. Тоест, очакваме, поне на честна джентълменска дума, да се споразумеят“, споделя Христова.

„Въпреки всичко, видяхме, че това не е нещо, което работи. Те обещаха, след което се случва, че някой е прикрил мнозинство, успял е да събере гласове въпреки другия… Това са неща, които трябваше да са изяснени предходно, за да може да не се отиграва целия този семейно-политически скандал в ефир“, смята антропологът.

 

Цялото интервю вижте във видеото.