Европа

Москва отмени извънредния режим

От Euronews България Euronews България

Кметът на Москва Сергей Собянин обяви днес, че отменя режима на антитерористична операция, въведен в руската столица във връзка с действията от събота на частната военна компания "Вагнер", предаде БТА, като се позова на Ройтерс.

Собянин оповести решението си в социалната мрежа Телеграм.

Руски медии цитираха местните централи на Федералната служба за сигурност във Воронежка и Московска област, според които режимът на антитерористична операция в двете области е отменен.

Освен това Националният антитерористичен комитет на Русия заяви, че ситуацията в страната е стабилна.

Режим на антитерористична операция бе обявен в събота в три руски области, след като ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че тръгва към Москва, за да свали висшето военно ръководство на Русия. Тази сутрин областното управление на руската Федерална служба за сигурност съобщи, че режимът на антитерористична операция се отменя и във Воронежка област, предаде ТАСС.

Междувременно РИА Новости съобщи, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу e посетил войските, участващи в бойните действия в Украйна. Това е първата публична проява на Шойгу след бунта на "Вагнер", твърди изданието.

РИА Новости, която се позовава на руското военно министерство, пояснява, че Шойгу продължава да заема поста си, но не съобщава детайли за това кога и къде точно се е срещнал министърът с войници и командири от Западната войскова групировка.