Свят

Европейски кораби се включиха в издирването на „Титан“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кораби от Европа се включиха в усилията за спасяване на изчезналия батискаф, преди да свърши кислородът за петимата членове на екипажа. Норвежки кораб, оборудван с автономни подводни роботи, се надпреварва с времето, за да открие "Титан", изчезна близо до останките на "Титаник" в Атлантическия океан. Друг плавателен съд от Франция също е изпратен към мястото на инцидента.

Спасителните екипи, издирващи дълбоководния батискаф „Титан“, работят с предположението, че на борда има кислород за под 20 часа. Това съобщи за Би Би Си контраадмирал Джон Баугър от бреговата охрана на Съединените щати.

В хода на "сложното и трудно" издирване все още не е известен източникът на шума, за който бе съобщено в сряда сутринта. Претърсва се локация на над 1600 км от крайбрежието на Кейп Код, Масачузетс.

По-рано Баугър каза, че специални безпилотни апарати са изпратени в зоната, където шумът бе засечен от канадски самолет. "Все още не се знае какъв е източникът."

 

Предизвикателствата са свързани с това да знаем на каква географска ширина и дължина се намира „Титан“, а също и на каква дълбочина. Това, което ме развълнува в последните часове, са тези съобщения за чукане и блъскане през 30-минутни интервали. Това ми подсказва, че френският водолаз, който е на борда на подводницата, е казал на останалите от екипажа, че това е протоколът, който се следва от подводничарите, когато техният съд е потънал. Ако случаят е такъв, новините са обнадеждаващи.

Франк Оуен – експерт по издирване на подводници 

Колко точно са запасите на кислород обаче, зависи и от това как го потребяват намиращите се на борда, и следователно прогнозите може да са подвеждащи. Независимо от това времето напредва и кислородът може да свърши в четвъртък сутринта.