Свят

Историческо: Германия подписа с щатска компания сделка на стойност над €30 млрд.

От Euronews България Euronews България
Germany Intel AP Германският канцлер Олаф Шолц (вдясно) и главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер на церемонията по подписване на споразумение между германското правителство и компанията в Берлин, Германия, понеделник, 19 юни 2023 г. Снимка: АР

Intel и германското правителство подписаха сделка в понеделник, според която американската компания ще похарчи повече от 30 милиарда евро за изграждане на завод за производство на чипове в източния град Магдебург, след като Германия обеща да покрие една трета от необходимата инвестиция. Германският канцлер Олаф Шолц се срещна с главния изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер в Берлин.

Германското правителство ще осигури една трета от разходите. Това е и най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в съвременната история на страната.

Intel придоби земята за две съоръжения за полупроводници в Магдебург през ноември. Съобщава се, че първото съоръжение се очаква да започне производство след четири или пет години.

„Инвестицията в Германия означава значително разширяване на производствения капацитет на Intel в Европа и е най-голямата инвестиция, правена някога от чуждестранна компания в Германия“, заяви в изявление вицеканцлерът и министър на икономиката Робърт Хабек.

Планът ще се нуждае от одобрение от изпълнителната власт на Европейския съюз, за да се гарантира, че сделката няма да даде на Intel нечестно предимство пред своите конкуренти.

Проектът “Silicon Junction” в Магдебург допълва плановете на Intel за съоръжение за сглобяване и тестване близо до Полша и съществуваща фабрика за чипове в Ирландия.

В реч пред основната лобистка група в германската индустрия по-рано в понеделник Шолц подчерта усилията за насърчаване на производството на чипове в Европа, намалявайки зависимостта на страната му от вносни чипове и глобални вериги за доставки.

Ако всички инвестиционни планове, които се разглеждат в момента, бъдат изпълнени, „а ние работим върху това, включително днес, Германия ще се превърне в един от големите глобални обекти за производство на полупроводници“, каза той.

Очаква се работата по двойните заводи за полупроводници да приключи през 2027 г. Правителството казва, че ще създаде 3000 висококачествени работни места и още хиляди длъжности в мрежите на доставчици.