Икономика

План за газа: ЕС подготвя общ кризисен план при спиране на синьото гориво

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Вторият ден от срещата на върха премина по-спокойно след историческото решение Украйна да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз.


Лидерите се фокусираха върху тревожната икономическа ситуация - включително борбата с покачващите се цени и енергийни планове, за да се гарантира, че всяка държава има достатъчно резерви от газ преди да дойде зимата. 

 

Трябва да бъде адекватно подготвен с евентуални прекъсвания в доставките на руски газ за Европа. Работим усилено по въпроса. Прегледахме всички национални кризисни планове, за да се уверим, че всички са подготвени за бъдещи прекъсвания. Работим върху общ кризисен план както с индустрията, така и с държавите-членки.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

12 страни членки не получават руски газ или количествата са по-ниски от договорените. България и Полша първи останаха без газ - след като отказаха да плащат по схемата на Москва - в рубли. 

 

Путин явно е решил да ускори енергийната криза евентуално за зимата, като спре доставките на газ за Германия и други страни. Може да бъдем изправени пред доста трудна зима заради енергийната криза, това ще се отрази и на въпроса с храните. 

Мишел Мартин, министър-председател на Република Ирландия

Всички са съгласни, че проблем има, но засега не могат да се обединят около обща позиция как да бъде решен. 


Някои страни - като Италия - искат таван на цените на газа.


Според други това е недопустима намеса в пазарите.