Европа

Евродепутат: 10% от македонците имат и българско гражданство

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Интервю на кореспондента на Euronews в Брюксел с Ладислав Илич, член на Европейските консерватори и реформатори, евродепутат от Хърватия по повод зелената светлина от Българя за френското предложение за РСМ.



Ние подкрепяме присъединяването на Западните Балкани в ЕС, съответно и това на Северна Македония. Подкрепяме обаче и индивидуалния подход. Не харесваме този колективен метод, според който една държава трябва да чака други да направят някои подобрения и чак тогава... Подкрепяме индивидуалният подход. Относно Северна Македония, да, и тя трябва да изпълни всички условия като другите държави.



Мислите ли, че диалогът би могъл да бъде правилното решение?

Да, така мисля. Трябва да приемем всички реални факти в Северна Македония. Доколкото знам, в Северна Македония има 120 000 души, които имат и българско гражданство, като 50 000 от тях сами са го поискали. Така че наистина има много хора... Мисля, че населението на Северна Македония е около един милион и половин, тоест, можем да кажем, че 10 процента от него е с двойно гражданство. В този смисъл трябва да уважим този факт и историческата връзка между България и Северна Македония.



Смятате ли, че Северна Македония поема по пътя към Сърбия, а не по този към ЕС?

Да, има проблем, тъй като ЕС не даде реална перспектива на Северна Македония за влизане в Съюза. Северна Македония се намираше в много трудна позиция – имаше проблеми с Гърция, има с Албания, със сърбите. В този случай Северна Македония беше изтласкана към Сърбия, което не намирам за справедливо. Смятам, че ЕС трябва да даде реална перспектива на Северна Македония, но това ще изисква и добри отношения с България.



Смятате ли, че ветото, което България налага, прикрива и други държави, които не са съгласни с разширяването на Съюза?

Смятам, че ще има все повече държави, които ще подкрепят тази идея. Не мисля, че е.., как да се изразя.., толкова голямо изискване да споменат българите в конституцията си, или поне българите като малцинство. Мисля, че трябва да приемем реалността.



Тоест, смятате ли, че има и други държави, които се крият зад България и които са все още несъгласни с разширяването на Съюза?

Не. Мисля, че в Съюза осъзнаването от какво значение е даването на европейска перспектива на тези държави се увеличава. В този смисъл, мисля, че все повече страни ще подкрепят реалната възможност за европейското бъдеще на тези държави. Смятам, че исканията на България са основателни и че Северна Македония не трябва е зависима от Сърбия. Трябва да признаят отношенията, които имат, както и трябва да имат приятелски отношения с всички страни. Смятам, че това е възможно!



Последен въпрос – Еди Рама, министър-председателят на Албания, заяви, че решението на ЕС да не напредва с преговорите между Северна Македония и Албания, създава условия за нестабилност в Югоизточна Европа. Съгласен ли сте с него?

Да, мисля, че спирането и блокирането на преговорите ще принуди тези държави да поемат по друг път и да намерят други партньори... А това не е добре за Европа...