Европа

Ще успее ли Макрон да договори стабилна коалиция във Франция?

От Euronews България Euronews България

Възможно ли е да се управлява без абсолютно мнозинство в парламента? Въпросът стои с особена актуалност във Франция след резултата от парламентарните избори.

След като Макрон загуби абсолютното си мнозинство в парламента, сънародниците му се чудят дали той ще успее да договори споразумение с други политически сили. В останалата част от Европа коалиции са възможни и действат. Около 20 европейски държави имат коалиционни правителства.

В момента в Германия има тристранно политическо споразумение между социалдемократите, зелените и либералите. Важно е, че за да се разберат всички участници, се изготвя коалиционен договор. Преди това има много дебати. Не винаги е лесно. Понякога е бурно, има проблеми, но има дискусии и открита критика към другите партии, дори в пресата. Но самата коалиция никога не се поставя под въпрос и лидерите на политическите партии не се нападат взаимно. И не поставят под съмнение самата коалиция.

Лена Рош, журналист от германската редакция на Euronews 

Коалицията е в ДНК-то на германската политическа система, но не е така в Испания. Но наскоро Мадрид трябваше да направи коалиция за пръв път след Втората република.

Това правителство беше сформирано през януари 2020 г и мнозина анализатори и аз включително смятахме, че предвид средата то ще издържи дълго. Но въпреки това централизираната власт имаше способността да приема закони, които всички искаха, и не се провали. Продължава напред.

Беатрис Бейрас, отговаряща за испанската редакция на Euronews

Но за разлика от Франция, Испания е силно централизирана държава, с много правомощия, прехвърлени от центъра към 17-те автономни области. Териториална организация, която вероятно обяснява успеха на коалиционното правителство, водено от Педро Санчес.

Въпросът е дали Франция със своето централизирано правителство ще успее да се адаптира към новата конфигурация в парламента.