Общество

Проф. Александрова: Мийте си ръцете срещу маймунска шарка

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Състоянието на двамата мъже, болни от маймунска шарка у нас не е тежко. Това е характерно и за останалите случаи по света – сравнително лека клинична картина. Дори СЗО съобщи за случаи, в които обривът не е сериозно представен, с единични лезии.

Това коментира пред Euronews Bulgaria вирусологът проф. Радостина Александрова.

Притеснението на СЗО е да не се разпространи масово. Това е вирус, който засяга животните и трябва да вземем мерки да ги предпазим – домашни любимци, в зоопаркове и др. За момента няма данни дали вирусът може да се предава от човек на животно, но трябва да се предотврати тази възможност.

Ваксината срещу едра шарка се предвижда да бъде прилагана към контактни лица. Ако се приложи до четвъртия ден след контакта, може изцяло да предотврати заболяване, допълни специалистът.

За да се избегне заразяване трябва да се избягва контакт с лезии, продължителен контакт лице в лице със заразен и също така това е вирус, който може да издържи доста дълго време върху повърхности. Не трябва да се обменя спално бельо, дрехи, прибори за хранене и др. Много са лесни стъпките, с които да се предпазим – миене на ръцете и ограничаване на броя на сексуалните партньори, коментира проф. Александрова.