Общество

Демерджиев: Работи се и по версията Ангел Христов да не е влязъл жив в страната (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Погребението на Ангел Христов - единият от прочутите "братя Галеви", беше организирано за днес в Дупница, но е отложено заради разследване. Тялото е закарано за аутопсия в София, потвърдиха за Euronews Bulgaria от окръжната прокуратура в Кюстендил. Ангел Христов е починал в имението си в село Ресилово.  

Издирваният с червена бюлетина от Интерпол се е прибрал в България преди дни. Не е ясно как е преминал границата без да бъде арестуван. Обсъждат се два варианта.  Единият е, че присъдата от пет години, която получи, е с изтекла давност - минали са повече от 10 години и той не е имал законови проблеми да се прибере. Втората е, че влязъл с фалшив паспорт. В момента тече вътрешно разследване по случая.

Двамата с Пламен Галев изчезнаха преди 11 години, когато бяха осъдени на 5 и 4 г. затвор за рекет и изнудване. Точно преди да чуят присъдата си през 2012-та двамата изчезнаха. От този момент те са обявени за международно издирване. Преди две години съдът в Кюстендил отне имущество в общ размер на близо два милиона и половина от Пламен Галев и Ангел Христов. За автомобили, имущество, фирмени дялове и други не е имало законен източник на финансиране. Любопитното в случая е, че съдът отне в полза на държавата редица имоти именно в Ресилово, Дупница и Сапарева баня на Ангел Христов и Пламен Галев.

 

Бивш шеф на "Издирване": Гранична полиция трябва да даде обяснение

По всяка вероятност Ангел Христов е влязъл в България с фалшиви документи и променен външен вид. Това заяви за Euronews Bulgaria бившият ръководител на звено "Издирване" към МВР Красимир Занев. По негови думи отговорност трябва да се търси от Гранична Полиция, защото само през техните пунктове е възможно да се влезе в страната. 

 

 

Galevbro Interpol Снимка: Interpol

Демерджиев: Работи се и по версията Ангел Христов да не е влязъл жив в страната

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Установено е, че той не е влязъл в страната със свой документ за самоличност и че ако е ползвал някакъв документ, той не е бил истински. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев, цитиран от БНР. Работи се и по версията Ангел Христов да не е влязъл жив в страната, отбеляза Демерджиев.

Засега единствената сигурна информация е, че това е трупът на Ангел Христов. Как и кога е влязъл в България близките му дават противоречиви сведения. Информацията за полет от Дубай не е била потвърдена, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Трупът на Ангел Христов вече е в София, няма данни към момента за насилствена смърт. Съобщението за смъртта на Ангел Христов е било направено на 3 юни в 8.00 часа сутринта, има и издаден смъртен акт. 

Полагат се усилия да се установи дали на територията на България се намира и другият т. нар. брат Пламен Галев. 

Кметът на село Ресилово Мариана Доцина не е издавала удостоверение за смърт на Ангел Христов

Тя заяви,че никога не е виждала никой от "Братя Галеви" и е разбрала от медиите за смъртта на Ангел Христов.

На територията на Дупница се проведе и специална полицейска операция, която цели да установи евентуален помощник на Ангел Христов, който му е съдействал да влезе в страната. Изпратена е и жандармерия. Според местни е имало раздвижване преди две седмици около имота на Ангел Христов. Според различни медийни публикации, въпросният е имал общи фирми с Христофорос Аманатидис - Таки, който е сочен като бивш съратник на убития в ЮАР Красимир Каменов - Къро.