Общество

Мистерия с разпита на Иван Гешев: Чакат го в прокуратурата, той провежда срещи (Обновена)

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

В неяснота е обвит към момента очакваният разпит на главния прокурор Иван Гешев в Софийската градска прокуратура. Първият обвинител е извикан да даде обяснения по проверка за търговия с влияние.

За очаквания разпит съобщи самият той миналата седмица и дори посочи деня и часа - понеделник в 10. До този час обаче никой от чакащите го журналисти не го забеляза да влиза в сградата - нито пред централния, нито през страничен вход. 

По неофициална информация Гешев все пак е вътре и разпитът тече. 

В същото време от прокуратурата обаче разпространиха снимки и прессъобщение за среща на Иван Гешев с близки на пострадали от пътни произшествия. Не се уточнява в колко часа е проведена срещата, но съобщението е с днешна дата. 

Миналата седмица Гешев сам оповести, че му предстои проверка във връзка с изявленията му от 15 май. Не е ясно обаче за коя точно част от изявленията е призован обвинител номер едно и в какво качество ще дава обяснения. Паралелно главният прокурор анонсира и намерението си да излезе в отпуск - отново от понеделник. 

Ето и предисторията на скандала:

Спокойствието на почивния и празничен Първи май бе нарушено от един взрив и множество извънредни емисии. До пътуващата към София кола на главния прокурор Иван Гешев бе избухнал взрив. 

 

 

Огненият стълб, който е изригнал е бил с височина 4-5 метра. Очевидно бомбата е била, взривното устройство е било с намерението да убие.

Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор

На следващия ден рулетката се завъртя: премиерът Гълъб Донев събра служби и и министерства, прокурори в цялата страна излязоха на протест срещу натиска в правосъдието, а МВР, следствие и прокуратура се разминаха във версиите. Основната неяснота беше дали Гешев е пътувал със семейството си. 

 

Само едно случайност е спасила както главния прокурор, така и семейството му.

Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор - от взрива

Първоначалният коментар на Сарафов не бе потвърден в следващите дни.

И така се стигна до позиция на заместник-главния прокурор:

„Аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев."

След взрива до колата си, Иван Гешев замина за чужбина. Там го застигна новината, че Прокурорската колегия предлага неговото отстраняване.

"Считаме, че действията на главния прокурор по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушения на неговите служебни задължения."

Освобождаването на Иван Гешев се оказа и приоритет за предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел.

 

Първото, което ще направи министъра на правосъдието в моето правителство ще е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Мария Габриел

И две седмици след като бомбата се взриви до колата на обвинител номер едно, Иван Гешев хвърли бомба с твърденията си.

 

Получих послание, че ако до 10 ч. не си подам оставката... а и семейство, така нататък... някой ще натисне копчето „enter”. Всичко започна преди месеци. Тогава получих предложение – завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов – да стана посланик или в Израел, или в Турция. А и евентуално да имам политическа кариера, може би в неговата партия.

Иван Гешев, главен прокурор

Според заместника му Сарафов - с думите си Гешев е направил заявка за влизане в политиката. Той призова главният прокурор да бъде освободен, а от правосъдния министър поиска охрана.

 

Защото познавам господин Гешев и именно затова се страхувам за своя живот.

Борислав Сарафов, заместник-главен прокурор 

Ден по-късно Сарафов подаде и сигнал срещу Гешев в прокуратурата.

След завръщането си от чужбина пред пленума на ВСС главният прокурор предупреди колегите си кадровици, че предстои да даде обяснения, с които ще засрами част от тях и че ще го направи заради независимостта на съда.