Икономика

Проблемите в строителния сектор – абсурдни проектантски решения и нови сгради в междублоковите градинки

От Диана Радева Диана Радева Водещ

За проблемите в строителството и какво трябва да знаем, когато пристъпваме към ремонт или решаваме относно вътрешното пространство – говорят Емил Кука - строителен инженер, и Захари Мерджанов - архитект и интериорен проектант.

 

Ето какво споделиха те за зрителите на Euronews Bulgaria:

Когато се прави ремонтна дейност трябва много добре човек да знае кои елементи на сградата са носещи и кои не. Има нужда от квалифициран специалист, когато става въпрос за промяна по сградата.

Вътрешен контрол в апартамента е трудно да се прави, ако някой съсед не подаде сигнал, но това е много рядко.

Горещо препоръчваме интериорът да е съобразен с конструктивните функции на сградата, за да не стане както стана в Турция след силното земетресение.

Сериозните фирми, които правят добри сгради, не можете да ги видите по обществени поръчки. Може да си зададете въпроса защо?

За една и съща цена на теоретично погледнато едно и също нещо, апартамент с еднаква квадратура, в зависимост какво е инвестирано него, той може да бъде продаден на пет различни цени спрямо качеството.

Откакто сме в Европейския съюз и се спазват наредбите регулацията е доста по-засилена. Участниците в строителството са доста повече. Имаме и авторски надзор, надзорна фирма и държавни органи, така че контролът е много по-сериозен от едно време. Амбицията на инвеститорите сега е доста по-голяма от преди. Виждаме го често с фасадите, които се правят. Намеренията са добри в масовия случай.

Нещата никога не са еднозначни. Винаги се търси удобство и комфорт, както и най-добрата визия в интериорния дизайн. Хората вече осъзнават, че за всяка работа си има човек. Може проектът ти дори да излезе по-добре като цена спрямо нещо, което ще направиш сам. Като нови тенденции модернизма е на първо място с отклонения към Бохо стил, Рустик. Тенденцията е основана към практичността. Използват се естествени материали, ако можем да си ги позволим. Ако не можем използваме реплики, които са по-евтини. Екологията, енергийната ефективност, тоест доста технически параметри се гонят освен визията. Хората са станали доста по-практични и функционални по отношение на интериорния дизайн.

 

 

Целия разговор вижте във видеото.