Общество

Диан Стаматов: Подготовката в училище е напълно достатъчна за кандидатстване след 7 клас

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Почти всички кандидатстващи ученици след 7 клас посещават частни уроци. Това е една много странна традиция, която се е запазила в нашата страна, защото едни и същи учители преподават в обществените и в частните школи.

Това каза пред Euronews Bulgaria бившият зам.-министър на образованието и директор на столичното 119-о училище Диян Стаматов.

До голяма степен подготовката на ученика в училище е напълно достатъчна, за да покрие необходимия стандарт за националното външно оценяване след 7 клас. Въпреки всичко родителите много държат да запишат детето си още от началото на учебната година на частна школа. При предварителна подготовка, концентрация и последователно учене, времето в училище е напълно достатъчно за усвояване на материала. Ако някой от тези три пункта липсват, без съмнение е необходимо допълнително усвояване на този материал. Но при наличие на достатъчно концентрация през цялата година не е необходимо посещаването на частни уроци.

 

Това е и добрата търговска комуникация, която частният преподавател успява да наложи - че дава повече, отколкото общественото училище.

Каквото и да си говорим 80% от знанията се натрупват в обществения сектор, общественото училище. Дали е добро или не, е основната база, на която се стъпва.

Няма по-труден изпит в средното образование от този. Поради това родителите много държат да имат сигурната гаранция, че няма да се случи нещо ненадейно.

Освен учебните часове, всеки един преподавател, най-вече по „Български език“ и „Математика“ има и допълнителни консултации, които почти винаги остават празни. Самите часове по тези предмети са повече. Така че има време, което да бъде отделено на всеки един от групата, както и на цялата група като екип.

Заплащането не е нещо лошо в образованието, но трябва добре да се прецизира кога е необходимо. В нашата страна има безкрайно добри обществени училища. Със сигурност има и добри частни училища. Добре е всеки да си намери мястото, където се чувства комфортно.

Вижте цялото интервю във видеото.