Политика

Борисов: Правителство може да има само с нашия мандат (Обновена)

От Таня Петкова Таня Петкова Редактор

Преди подновяването на разговорите с „Продължаваме промяната – Демократична България“, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че това е последен шанс обединението да „надмогне арогантността си и да се разберат с ГЕРБ за стабилно правителство“. В същото време той даде да се разбере, че единствения възможен редовен кабинет е с мандата на ГЕРБ-СДС, които са първа политическа сила след предсрочните избори от 2 април.

"Правилен ход е да продължим разговорите с ПП-ДБ. Само това спасява България от катастрофата, към която вървим", заяви Борисов пред репортери в кулоарите на парламента. А след това допълни: „С втория мандат правителство не може да има. Вероятността е нула. Това ще бъде един провален мандат", допълни той.

"Подкрепят първия, втори няма шанс, трети мандат няма", обяви Борисов.

"От вчерашната среща стана ясно, че ПП-ДБ нямат никакъв шанс да направят правителство. Единствените желаещи да работят с тях са ГЕРБ-СДС", смята бившият премиер. От думите му стана ясно още, че ще има още лидерски срещи, но „когато всички премислим и узреем, тогава има смисъл да се проведат".

"Думичката е заедно, а не те или ние. Само това спасява България от пропастта, към която летим и ще влезем през юни", каза той.

Според Борисов "България изглежда отвратително отвън. Безотговорна и неработеща политическа класа и едни бомбастични планове за Шенген и еврозона.

Борисов коментира и идеята си за включването на „личности в бъдещия кабинет“. „Под личности, казах хора отговорни, които да сложат отговорността си преди партията. И да изберем един от двата варианта - избори и катастрофа или едно стабилно управление на ГЕРБ и ПП-ДБ. Или едно управление за три месеца и да приеме Крумовите закони и отиваме на избори", каза Борисов. Под „Крумови закони“ той разбира предложенията за съдебна реформа и въвеждането на механизъм за контрол на главния прокурор, предложени от служебния министър на правосъдието Крум Зарков и приети от кабинета.

"Мандат с 69 души не ти дава право да говориш от името на народа и като победител. Личности могат да дадат и ПП-ДБ. Ако не се договорим ще сложа празни кутийки и ще питам имаме ли хора да изкараме три месеца заедно", посочи лидерът на ГЕРБ. 
"Аз съм дал ясен знак независимо какво искат моите депутати и избиратели, че трябва да се дръпнем назад и управление да се случи", заяви той.

"Месец в шикалкавене"

По-късно Бойко Борисов за пръв път като народен представител взе думата от трибуната, за да благодари на служебните министри за участието им в парламентарния контрол. В същото време той обяви, че екрайно време да застанат министри от редовно избрано правителство“.

"Можеше да има комисии и вече да работим, времето си върви. Изслушваме служебните министри. Какво ще им направим, ако не дойдат? Ще им поискаме оставката, ли?", попита Борисов.

Думите му предизвикаха лидера на БСП Корнелия Нинова, която от трибуната му отговори: "Не прехвърляйте вината на другите. Загубихте един месец на държавата в шикалкавене, първи мандат, втори мандат, дайте си програмата, не си я давайте, не ви харесва, харесва ви… айде стига вече! Губим времето на държавата".

"Вие апелирате за правителство, а какво предлагате"?, попита тя.

Първо, второ, трето…излезте мъжки и си кажете. А тези игрички не създават хаос само тук, а и в държавата, заяви още Нинова.