Европа

Русия планира военен парад в Мариупол на 9 май

От Георги Колев Георги Колев Редактор
APTOPIX Russia Parade Rehearsal 22124756516223 Репетициите за военния парад на Червения площад в Москва вече започнаха. Снимка: АР

Русия подготвя военен парад в почти изцяло завладяния от нея украинския пристанищен град Мариупол на 9 май по случай Деня на победата. За това предупреди украинското военно разузнаване. Руският президент Владимир Путин не планира да обяви война на Украйна и всеобща мобилизация на този ден, заяви Кремъл. 

Киев съобщи, че служител от руската президентска администрация е пристигнал в стратегическия южен пристанищен град, който до голяма степен е разрушен при продължилата повече от два месеца руска инвазия в Украйна. Мариупол ще се превърне в център на тържеството. Централните улици на града спешно се почистват от отломки, тела и невзривени боеприпаси, съобщава украинското разузнаване.

Попитан за подготовката за 9 май, руският военен министър Сергей Шойгу не спомена изрично за военен парад в Мариупол, но заяви че операцията продължава.

 

Въоръжените сили на Руската федерация продължават специалната военна операция. В момента подразделения на руската армия, съвместно с народната милиция на Луганската народна република и Донецката народна република, разширяват контрола над териториите на двата региона.

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия

Тази година ще има военни паради в 28 руски града, каза Шойгу. Той уточни, че ще участват близо 65 хиляди души, около 2400 единици военна техника и над 460 самолета.

Шойгу напомни, че НАТО продължава да снабдява Украйна с оръжия.

 

Съединените щати и техните съюзници от НАТО продължават да вкарват оръжия в Украйна. Отбелязвам, че всеки транспорт на Северноатлантическия алианс, пристигнал на територията на страната с оръжия или материали за нуждите на украинските въоръжени сили, се счита от нас за легитимна цел за унищожаване.

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия

Мариупол е сред най-пострадалите градове в Украйна. Руската армия завладя ключовото пристанище почти изцяло. Само огромният металургичен завод "Азовстал", където са се укрепили последните останали украински защитници на града, както и цивилни, все още не е напълно под неин контрол.

Москва заяви, че целта на нейното нахлуване в Украйна е да "демилитаризира" и "денацифицира" Украйна.

Кремъл нарече "глупости" публикациите, че руският президент Владимир Путин планира да обяви война на Украйна и всеобща мобилизация на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на победата.