Култура

Пиратството у нас набира сила, алармира шефът на музикалните продуценти

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Включването ни в списък за наблюдение от САЩ показва, че пиратството е тук и набира нова сила.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria изпълнителният директор на Българската асоциация на музикалните продуценти Петя Точарова.

Пиратството може да бъде разглеждано и като престъпление. По мое мнение и по мнение на правоносителите, наказателното преследване не е най-ефикасната процедура що се отнася до онлайн пиратството. Процедурата е дълга и тежка и няма да има същия ефект като при физическото пиратство с дисковете и касетките от 90-те години.

От гледна точка на имидж, това че сме единствената държава от ЕС, включена в този списък, това не говори добре за политическата воля за приемане на нови норми, но най-вече за правоприлагането на съществуващите норми.

Става дума за сайтове, създадени за разпространение на огромни количества филми, музика и др., без съгласието на техните автори и е изключително трудно това да бъде спряно без наличието на необходимите лостове и правни механизми.

Срещу най-големия пиратски сайт у нас започна разследване през 2006 г., влезе в съда през 2010 г. и през 2018 г. беше произнесена оправдателна присъда, защото е невъзможно да се докаже умисъл. Има механизъм в Европа, който се нарича уеб сайт блокиране. Затова поехме инициативата за въвеждането на промяна в Закона за авторското право за въвеждането на това блокиране. Това означава да можем да се обърнем към интернет доставчиците и като им докажем, че даден сайт разпространява пиратско съдържание – да могат да го блокират.

Вижте цялото интервю във видеото.