Спорт

Джоел Ембийд спечели приза за MVP на редовния сезон в НБА

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Joel Embiid AP Снимка: АП

Джоел Ембийд спечели наградата "Най-полезен играч" в НБА на САЩ и Канада за редовния сезон. Центърът на "Филаделфия" взима отличието, след като в последните два сезона остана втори в подреждането след Никола Йокич ("Денвър"). Ембийд изпревари именно Йокич, а на трето място се нареди Янис Андетокумбо от "Милуоки", който беше MVP през 2019 и 2020 г.

Камерунецът получи 73 първи места в гласовете на 100 специалисти и общо 915 точки. Йокич имаше 674 пункта, а Андетокумбо е трети с 606. Челната петица допълват Джейсън Тейтъм от "Бостън" и Шей Гилджъс-Александър ("Оклахома").

Ембийд е най-резултатният баскетболист в НБА за втора поредна година със средно по 33.1 точки на мач, а освен това имаше и средно по 10.2 борби и 4.2 асистенции. Издръжливостта на Ембийд определено бе един от факторите за вота в негова полза. Той игра в 66 мача – вторият най-голям брой в кариерата му, независимо че отново бе засегнат от контузии.  29-годишният център става вторият африканец, който печели наградата, след Хакийм Олайджуон през 1993-1994.

За пета поредна година играч извън САЩ и Канада грабва наградата, което удължава най-дългата серия в историята на Лигата. За втори път международни баскетболисти пък завършват на първите три места в крайното подреждане – първият път бе миналия сезон.

Ембийд е и първият играч на „76-ърс“, който печели отличието след Алън Айвърсън през 2001 година. Контузията на центъра обаче може да се окаже решаваща за шансовете на Фили да стигне до титлата този сезон. Сиксърс не са печелили трофея от 1983-а насам и не са минавали отвъд полуфиналите от 2001-а насам, когато Айвърсън спечели МВП приза.

 

Още спортни новини вижте във видеото: