Европа

Шофьорите в Европа преосмислят навиците си заради скъпите горива

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Все повече шофьори се отказват от колите си заради постоянно растящите цени на горивата. В Германия например правителството временно субсидира използването на обществения транспорт. На хоризонта не се очертава облекчаване на петролните пазари, тъй като ЕС върви към пълен отказ от руския суров петрол.
На бензиностанция близо до летището в Кьолн потребителите наблюдават как цифрите устремно вървят нагоре на колонките за бензин. Някои шофьори се замислят дали да се откажат от колите си, други смятат, че постоянното покачване на цените на горивата постепенно ще отшуми.

 

Да, малко или много сме свикнали с високите цени на горивата, дори да е глупаво. Аз все още продължавам да карам кола. Пътувам често до Райнланд-Пфалц.

Каролин Лемкол, студентка

През октомври или ноември ще се освободя от колата си. С тази пенсия... и после цените на петрола. Трябва да се откажеш от нещо.

Бернд Мюлер, пенсионер

По целия свят шофьори преосмислят навиците си и правят нови калкулации на личните си бюджети на фона на растящите цени на бензина и дизела, подхранвани от войната в Украйна и глобалното възстановяване от COVID.
Цените на енергията са ключов двигател на инфлацията, която постоянно вдига разходите за живот.
В Германия цената на бензина е около 7.50 долара за галон. Правителството намали данъците с 35 евроцента на литър за бензина и 17 евроцента за дизела, но след това цените отново започнаха да растат. Бе въведена и отстъпка от 9 евро за месечен билет за обществения транспорт, което предизвика голям интерес.

Към днешна дата имаме над 25 милиона билета в обращение, сред абонатите, които са ги получили автоматично. Има много голямо търсене на преференциално използване на публичния транспорт.

Ларс Вагнер, председател на Германската асоциация на транспортните компании 

Всъщност потребителите използват такива количества газ колкото и преди пандемията от COVID, според Германската асоциация на газостанциите. Очертава ли се облекчаване на хоризонта? Зависи много как войната в Украйна се отразява на глобалните пазари на петрол.
Голямо количество руски петрол ще бъде загубено за пазарите, смятат анализатори, защото до края на годината ЕС ще прекрати покупките от Москва.