Европа

Нови тежки боеве за завод „Азовстал“ в Мариупол

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ukraine Russia 22124799124177 Боевете за "Азовстал" продължават. Снимка: АР

Защитниците на металургичния завод “Азовстал” в Мариупол водят тежки боеве с руската армия, която продължава масивните атаки срещу него.

Кметът на града Вадим Бойченко заяви, че е загубена връзка с бойците от полк Азов, които защитават завода. Междувременно Русия обяви, че отваря хуманитарни коридори за евакуация на цивилни от “Азовстал”. Те ще действат на 5, 6 и 7 май.

Командирът на украинските сили, намиращи се в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, каза, че в завода се водят "ожесточени и кръвопролитни боеве". Денис Прокопенко, командир на украинския полк "Азов", съобщи, че във вторник руснаците са проникнали на територията на комбината и набезите им продължават вече втори ден.

Гарнизонът на Мариупол устоява на превъзхождащите го числено сили на врага 70 дни. От 25 април правим кръгова отбрана на завод "Азовстал". Вече втори ден врагът опитва да проникне през укрепленията. Водят се тежки, кръвопролитни боеве. Ситуацията е изключително трудна, но ние продължаме да изпълняваме заповедите да удържаме позициите.

Денис Прокопенко, командир на полк Азов в завода

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че руските сили атакуват завода с танкове, тежка артилерия, самолети, кораби и “тежки бомби, които пробиват бетон с дебелина от 3 до 5 метра“. Загубен е контактът със защитниците на "Азовстал", допълни Бойченко, но информацията няма как да бъде проверена независимо.

"Азовстал" остава едно от най-големите гнезда на украинска съпротива и е подложен на масирани руски бомбардировки и обстрели. Стотици украински бойци от различни подразделения на армията, както и цивилни остават в подземните укрития на комбината.

Междувременно Русия обяви хуманитарни коридори за евакуация на цивилни от "Азовстал".

Възможност за извеждане на мирни жители ще има от 08:00 до 18:00 часа московско време на 5, 6 и 7 май. Изтеглянето на цивилни лица ще бъде осигурено както към територията на Руската федерация, така и към районите, контролирани от властите в Киев, са казва още в изявлението на руската страна.

Украинският президент Володимир Зеленски призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да спаси ранените в "Азовстал" в Мариупол, който е обсаден от руските сили.

Разследване на AP сочи, че при бомбардировката на театъра в Мариупол на 16 март са загинали около 600 души. Оценката се основава на разкази на оцелели от бомбардировката, спасители, както и на планове на етажите, експертизи, снимки и видео. Украинското правителство по-рано изчисли, че са загинали около 300 души. Журналистите на АП стигнаха до много по-голям брой чрез реконструкция на 3D модел на плана на сградата, прегледан многократно от преки свидетели, които подробно описаха къде са се укривали хората.

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба обвини Русия, че "прибягва до тактиката на ракетния тероризъм, за да разпространи страх в Украйна”. В сряда вечерта прозвучаха сирени за въздушно нападение, а малко след това последва ракетен обстрел в градовете Черкаси, Днепър и Запорожие.

 

Ukraine Russia 22124798078402 Ударена жилищна сграда след ракетния обстрел в Днепър. Снимка: АР

Кметът на Днепър Борис Филатов съобщи, че един от ударите е попаднал в центъра на града. Първоначално властите съобщиха, че ударите в Днепър са засегнали и железопътно съоръжение.

Ракетните удари продължават в цяла Украйна, тъй като Русия се опитва да попречи на украинските усилия за снабдяване, твърди Обединеното кралство.