Общество

Синдикалист: Данъчната политика трябва да се промени в няколко аспекта

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Като цяло трябва да има промяна в данъчната политика в няколко аспекта. Първо, да се оправи ДДС-то като основен приходоизточник, диференцирано, да бъде въведен необлагаем минимум на възнагражденията на работещите, малко по-висок корпоративен данък, както и да има политика, която да е свързана с различни нива на данъците“. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria доц. Валери Апостолов, секретар към КТ „Подкрепа“. Той подчерта още, че управляващите трябва да предприемат и „сериозни действия по Плана за възстановяване и устойчивост, за да имаме добра политика по доходите“.

Относно проектобюджета на служебния кабинет за 2023 г., той коментира, че ръстът на приходите е малък. „За първото тримесечие на 2023 г. имаме приходи от около 2,6 млрд. лв, а разходите около 5,4 млрд, лв.“, даде пример той, като посочи, че синдикатът настоява за промяна на „данъчната политика като цяло“.

Корпоративният данък в България е най-нисък в Европа – 10 процента, фирмите имат комфорт, но не и обикновените граждани, смята Апостолов.

Вижте повече във видеото.