Общество

Архимандрит Никанор: Св. Георги е избрал да бъде верен на Христос

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Св. Георги е трябвало да избира на кого да бъде верен. Избрал е да бъде верен на Христос. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria архимандрит Никанор, инициатор на посрещането на мощите на св. Георги у нас.

Ние имаме много смътна представа за това как са усещали себе си хората от старото време. Св. Георги е трябвало да остане в крайна сметка верен на себе си – на своята християнска вяра и християнско съзнание“, допълни архимандритът.

 

Неговата смърт е за това, защото той е засвидетелствал истинността на думите си, когато е говорил, че има само един Бог и че този Бог е троичен. И че едно от лицата на този Бог е Иисус Христос – нашият Спасител. Нещо, за което влиза в противоречие с изискванията на римския държавен протокол – да се въздава почест на императора. Той отказва по религиозни съображения, но за римското законодателство това се счита за държавно престъпление – нещо като отказ да засвидетелстваш лоялност или вярност. Св. Георги е трябвало да избира на кого да бъде верен. Избрал е да бъде верен на Христос.

За нас сякаш всичко е много относително и ние сме готови да правим компромис, ужким в името на по-доброто, смята архимандрит Никанор.

 

Цялото интервю вижте във видеото.

 

В навечерието на Деня на Свети Георги Победоносец, частица от мощите на великомъченика пристигат днес у нас. Посрещането  ще стане около 16:30 часа с литийно шествие.  На 26 и 27 май те ще останат за поклонение в  храм „Света София“. Следващите два дни в храма в село Лозен, от 1 до 4 май в Гигинския манастир, на 4 и 5 май в град Брезник, а от 5 до 7 май в Перник в храма „Свети Георги“.