Политика

С меморандум трасираха нов път на азерския газ към Европа

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Нов меморандум между България, Азербайджан, Унгария, Словакия и Румъния и предвижда увеличение на доставките на природен газ през България, чрез които Унгария, Словакия и Румъния също ще получават синьо гориво. Документът бе подписан на официална церемония днес.

Сключеният меморандум предвижда износ на синьо гориво от Азербайджан в размер на 12 млрд. кубически метра за тази година или 50% от общия износ на страната.

 

Ние възнамеряваме да  увеличим добива от съществуващи находища, но освен това планираме да изнасяме газ и от нови находища. Ще сключим договори за доставка с още страни и смятаме да ги увеличим от шест на поне 10.

Илхам Алиев, президент на Азербайджан

Държавният глава Румен Радев определи Азербайджан като стратегически партньор, подпомагащ енергийната сигурност на Югоизточна Европа.

 

Войната в Украйна ни накара да търсим нови измерения на понятия като добросъседство и солидарност. Да търсим нови маршрути за доставка на природен газ.

Румен Радев, президент на България

Подписите си върху документа поставиха и министри от Словакия, Унгария и Румъния.

„Меморандумът ще свърже газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария и Словакия с нашата газов оператор. Това е огромна стъпка“, убеден е Первиз Шахбазов, министър на енергетиката на Азербайджан.

„Ние показахме, че страните от региона можем да се справим с всяко предизвикателство“, посочи българският енергиен министър Росен Христов.

„Най-доброто решение за региона, което можем да вземем, е внос на газ от Азербайджан. Няма спор по тази тема“, категоричен е Петер Сиярто, министър на вътрешните работи на Унгария.

„Този меморандум трябва да е отворен. Трябва да могат да влязат в него други държави – като Турция, Молдова и Украйна също“, смята Върджил Даниел Попеску, министър на икониомиката, енергетиката и бизнес средата на Румъния.

Президентът Радев поясни и че сключеното споразумение ще превърне страната ни в разпределител на синьо гориво за целия регион на Югоизточна Европа, което изпълнява много стара цел. Което  ще помогне на бъдещо редовно правителство.

 

Това правителство ще тръгне спокойно – с летящ старт, защото вече всички проблеми в енергетиката са решени.

Румен Радев, президент на България

Като основна причина България да стане газов хъб, управляващите изтъкнаха достъпът ни до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция.