Европа

ВМРО-ДПМНЕ против френското предложение за спора между София и Скопие

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 113442

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова правителството на Северна Македония да откаже т.нар. френско предложение за решаване на спора между София и Скопие. Мицкоски говори на многохиляден митинг с искане за предсрочни избори в страната му. 

Хиляди поддръжници на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се събраха на митинг в Скопие под надслов “Твърде много е! Искаме промяна”. 

Основните обвинения към правителството са в корупция, опустошаване на икономиката и влошаване на здравната и образователни системи. 

България намери централно място в речта на лидера на ВМРО-ДПМНЕ. Християн Мицкоски беше категоричен, че няма да приеме т.нар. френско предложение, българските искания и промяна на конституцията. 

Разкритикува България, че блокира пътя на Северна Македония към ЕС и отправи послание към страната ни - като риторично попита това ли са добросъседски отношения. 

От опозицията искат предсрочни избори още това лято. 

 

Хората излязоха и са по улиците, защото искат да се борят. Искат да се борят и то искат да се борят за своята Македония. Ще се борим и ще победим или Македония няма да я има. Запомнете какво ви казвам, или ще се борим и ще победим, или Македония ще изчезне. Имаме ли избор? 

Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ

Ако не бъдат организирани предсрочни избори, от ВМРО-ДПМНЕ заплашиха с непрестанни протести и блокади.