Европа

Украйна започва формално преговори за членство в ЕС до края на годината

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна може да започне формално преговори за присъединяване към ЕС още тази година. Това стана ясно по време на видеоконферентен разговор на украински депутати с председателя на ЕП Роберта Мецола. 

Бъдете сигурни, че в Европейския парламент винаги ще намерите приятел и съюзник. Знаем, че процесът няма да е лесен. Като избраници на народа вие имате ролята и отговорността да обясните на украинските граждани необходимостта от реформи, често мащабни и трудни за изпълнение, още повече по време на война.

Роберта Мецола - председател на Европейския парламент

Председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук потвърди европейския избор на страната си. 

С голямо удоволствие обявявам откриването на Парламентарната служба за адаптиране на законодателството към достиженията на правото на Европейския съюз. Искам да се възползвам от тази възможност и да подпиша съответната заповед, която уточнява и урежда дейността на бюрото в рамките на Върховната рада на Украйна.

Руслан Стефанчук - председател на Върховната рада на Украйна

Миналата година, броени дни след началото на войната, Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС. Тя бе подписана от президента Володимир Зеленски, премиера Денис Шмигал и председателя на Върховната рада Руслан Стефанчук. През юни страната получи статут на кандидат-член.