Спорт

Бербатов с призив за оставка: Съдът отмени решенията от конгреса през октомври

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Berbatov Димитър Бербатов. Снимка: БГНЕС

Общо деветдесет от гласовете на извънредния конгрес на Българския футболен съюз (БФС) в средата на октомври 2021 г. са били на нередовни делегати. Това се посочва от Софийския градски съд, който отмени решенията на общото събрание, на което Борислав Михайлов спечели с минимална преднина пред Димитър Бербатов.


Уставът на БФС гласи, че всеки от излъчените делегати трябва да участва в управителен орган на клуба, който представлява. С този аргумент на конгреса не беше допуснат Георги Градев, чиято жалба доведе до решението на съда.


Становището на съда е, че общо 90 делегати са допуснати до събранието, макар че нарушават същото изискване от устава на БФС. Сред тях са представителите на Лудогорец, Локомотив (Пловдив), Септември (Симитли), Литекс и 86 аматьорски клуба.


БФС има възможност да обжалва пред апелативния съд. Бербатов и екипът му посочват, че "единственият възможен изход от кризата е незабавно провеждане на честен изборен конгрес".


"Обжалването на съдебното решение само ще покаже, че Михайлов и компания не милеят за благото на българския футбол, а за постовете си в БФС. Това ще бъде безсмислено удължаване на агонията им с предизвестен край, което ще бъде пагубно за българския футбол. Призоваваме Борислав Михайлов и неговия Изпълком, чийто мандат изтече преди четири месеца, незабавно да си подадат оставките и да свикат изборен конгрес на БФС", пишат от екипа на Бербатов.


От опозицията повтарят въпросите си към Михайлов, предизвикани от публикуваната снимка, за която се твърди, че е от посрещането на 2011 г. и че той празнува заедно с определяния за "мозък на тотомафията" сингапурец Дан Тан.


Още спортни новини вижте във видеото: