Euronews Primetime

Експерт: Инфлацията ще продължи да расте с 1-2% месечно

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Rositsa Makelova Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Факторите за рекордната инфлация от 15.6% са много. Всичко започна с възстановяването от Ковид кризата и възстановяването на веригите на доставки на големите компании в Европа. .

Това анализира за Euronews Bulgaria Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

 

Това е довело до изключително търсене на газта, което породи ръст в цената на електрическата енергия.

Последва и войната в Украйна, която наложи допълнителна тежест от гледна точка на това, че се блокираха реколтите и се пренасочиха множество финансови ресурси към военния конфликт в страната. Не на последно място е ръстът в цените на горивата.

Очакванията са ръстът на инфлацията да продължи – може би от порядъка на 1-2% на месец. Екип от БАН пък прогнозира още по-драстичен и шоков ръст на цените в страната.

Без предлаганите социални мерки ще обречем на мизерия и без това до голяма степен мизерстващото население на страната, каза Макелова.

Според статистиката на НСИ вече 22% от домакинствата в страната се водят бедни. Преди социалните трансфери, включително пенсии и обезщетения, социални помощи, този процент нараства до 44% от населението.

Според изследване на Европейския синдикален институт ръстът на доходите почти не се отразява върху ръста на инфлацията, каза Макелова.