Европа

Екстремно високи температури в Испания и Франция

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 14 133345

Екстремно горещо време е обхванало Испания и се придвижва към южните части на Франция. От четвъртък до края на седмицата се очакват рекордни температури - около и над 43 градуса. Обичайно ли е това време за средата на юни, вижте в следващия репортаж:

 

Жегата бавно, но сигурно настъпва в Европа. Традиционно първо идва в средиземноморските страни. В 32-те области на Испания се подготвят за екстремно високи температури. Според държавната метеорологична служба континенталната част на Испания и Балеарските острови ще останат под властта на жегата до четвъртък. На някои места термометърът ще показва до 43 градуса. Такива горещини страната не помни от 1981 г.

Южна Франция също е потърпевша от горещата вълна.

 

Метеорологичната ситуация е следната: много горещ въздух е надвиснал над Испания и постепенната поява на зона с ниско налягане близо до Иберийския полуостров ще изпрати тези екстремно горещи въздушни маси към южната част на Франция. Затова от утре очакваме много високи температури на югозапад – 35-36 градуса, най-горещите дни ще са четвъртък, петък и събота.

Фредерик Натан - метеоролог от Метео-Франс

Екстремното време идва след рекордно горещ месец май и в двете страни. В отделни райони в Южна Франция температурите надхвърлиха 38 градуса. Сушата предизвиква все по-голямо безпокойство. 35 френски департамента са въвели ограничения за използването на вода.