Икономика

Само конкуренцията и по-високият внос могат да намалят цените, смята финансист

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Само конкуренцията и по-високият внос могат да намалят цените на стоките, които се продават на българския пазар. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria финансистът Любомир Дацов, като няколко пъти каза, че не „мисля, че правителството се опитва да овладее цените“. „Чудя им се, защо ще предизвикат ръст на цените?! Влошават си взаимоотношенията с цял един прозрачен сектор“, посочи Дацов, визирайки предприетите мерки на кабинета към хипермаркетите.

„Не мисля, че правителството се опитва да овладее цените, защото трябва да правим разлика между инфлация и ниво на цени“, допълни финансистът. И попита: „Като ограничат всички основни неща, откъде ще взимат пари?“

Според него инфлацията се бори с други мерки, което трябва да бъде посочено в „портфолиото“ на управляващите. „За да ограничиш търсенето, трябва да ограничиш потреблението, ако щете вдигане на данъците, което са абсолютно непопулярни мерки.“, каза Дацов. По думите му е нужно и да се подпомогне предлагането.

„Едно от нещата, които можеше да направи кабинетът, е да облекчи влизането на чужди стоки максимално бързо, за да вдигне конкуренцията в държавата.“ Но, според него, се случва точно обратното – допълнително се усложнява влизането на чужди продукти и стоки.
„Кой ще носи отговорност, ако една част от магазините започнат да фалират, социалните помощи ще се свият и рекламните бюджети, ще започнат големи проблеми“, смята Дацов.

„Правителството призовава да се наруши законът – договарянето на цените всъщност е забранено, а цялата идея на правителството е да се договорят да намалят цените...“, обясни той.

Прогнозата му е, че тази година ще има икономически растеж около 1.2 - 1.4 процента, като българската икономика в момента няма никакви признаци на рецесия.

Вижте още във видеото.