Европа

Мицотакис предложи Западните Балкани да се присъединят към ЕС до 2033 г.

Sholtz Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и германският канцлер Олаф Шолц.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предложи страните от Западните Балкани да бъдат интегрирани в Европейския съюз до 2033 г. Той говори след срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Солун. Присъстваха още председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и германският канцлер Олаф Шолц.

 

По-рано германският канцлер Олаф Шолц изрази подкрепа за по-бързото интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз на фона на войната в Украйна.

Шестте страни от Западните Балкани се намират на различни етапи от пътя си към ЕС. Сърбия и Черна гора започнаха пълни преговори, докато Албания и Северна Македония все още не могат да получат дата за започване на преговорите заради българското вето върху Скопие. Косово и Босна и Херцеговина са още в ранните етапи на процеса.

Очаква се европейските лидери да разгледат кандидатурата на Украйна за статут на кандидат за членство в ЕС в края на юни.

В петък германският канцлер посети Сърбия. Той отправи искане страната да се присъедини към санкциите срещу Русия. Сръбският президент Александър Вучич отговори, че по тази тема страната му се намира в трудна позиция.

Очакваме страните кандидатки за ЕС да се присъединят към санкциите срещу Русия заради инвазията й в Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц след разговора си със сръбския президент Александър Вучич. В Белград канцлерът подчерта, че шестият пакет eвропейски санкции срещу Русия не само няма да изчезне след войната, но и Русия трябва да приеме факта, че трябва да преговаря с Украйна за споразумение, което да защитава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Шолц наблегна на желанието на много европейски страни Сърбия да се присъедини към санкциите.

Президентът на Сърбия заяви, че страната му е в трудна позиция относно този въпрос.

Друга важна тема бе Косово. Вучич изрази изненада от искането, че Сърбия и Косово трябва да се признаят взаимно, ако искат да се присъединят към Европейския съюз и че досега никой в Европа не е искал това.

Олаф Шолц посочи още, че Сърбия и останалите страни от региона могат да разчитат на подкрепа от Германия.