Добро Утро, Европа

Станимир Станев, МВР: В основата на купуването на гласове стоят политици и бизнесмени

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нашият анализ показва, че тези избори ще са малко по-сложни от предишните, в момента работим по конкретни сигнали, и то не малко. Надявам се да имаме новини и по време на предизбнорната кампания. Средно върви около 50 лева един глас. Надявам се тази година да стигне до поръчителите, схемите са на отделни нива - имаме оперативни данни за пътя на парите, надявам се да стигнем до тях. Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев. Той добави, че в основата на тези схеми стоят и политици, и бизнесмени. Станев уточни, че няма как някой да манипулира машините.

Имаме осъдени лица, но предизвикателството е голямо и съм сигурен, че ще го преодолеем. Трябва да проследим откъде идват парите, понякога идват от обществена поръчка и парите се отделят за това. Отделя се по различни схеми и начини. Тези, които ще гласуват по определен начин, няма да гласуват с машини. Хартиената бюлетина остава най-сигурният начин за купуване на гласове - така е, факт. Според мен, ще се увеличат поне опитите за купуване на гласове с промените, които приеха политиците, каза още Станев.

Той коментира и казусът с мигрантите и зачестилите инциденти с тях. „И сега се справяме, ние не крием нищо. Военните ще ни окажат помощ - военните ще патрулират, те и сега го правят. Преди години, към онзи момент интересът е бил те да преминат транзитно - държавата е съдействала - някой да е чувал досега за ГКППта, някой преди това да е чувал за тях“, каза той.

Има досъдебно производство по случая „Лукорско“. Проблемът е в либералното законодателство, шофьорът за две хващания има 5 месеца условно. Ефективно осъдените са малко, в закона е проблемът - направихме работна група за завишаване на наказанията. Има един много важен момент - имотната облага - съдът търси пари, а те нямат пари, не става кеш. Ефективните присъди са 157 от 2100 дела. Трябва да се сложи нова ограда, тя е двуредова, 155 км обаче е едноредова, която е най-обикновена градинска ограда и може да се преодолее от всеки. Гръцката ограда е дълбока, метална, 6 метра висока, но кога ще видим това у нас... не мога да съм оптимист, анализира още Станев.

Целия разговор вижте във видеото.