Общество

Транспортираха до Словения със „Спартан“ 11-годишно момиче с левкемия

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Дете на 11 години с диагноза остра лимфобластна левкемия беше транспортирано с военния самолет „Спартан“ до Словения.

До този момент детето беше наблюдавано в „Царица Йоана - ИСУЛ“ в София. Вчера от болницата са отправили искане до здравния министър за организиране на въздушния транспорт. От лечебното заведение дадоха брифинг по темата.

„Състоянието показа критични стойности на кръвните показатели, което повиши реалния риск от транспортирането и затова се обърнахме към всички инстанции. Екипът на министъра на здравеопазването светкавично организираха нещата, след което Министерството на отбраната и всички ангажирани“, заяви проф. д-р Добрин Константинов от Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”.

Самолетът излетя в 9.15 ч. от София и кацна в Любляна малко след 11.00 часа. Детето бе придружавано от реанимационен екип от СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, детски онкохематолог от УМБАЛ „Царица Йоана - ИСУЛ“, медицинска сестра от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА и родител, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипажът, осъществил полета, е в състав: командир – майор Стоян Барев, помощник-командир – подполковник Пламен Дончев, борден инженер – капитан Огнян Лидански, както и старши сержант Биляна Тошкова.

С обратен полет на военния самолет „Спартан“ в 14.00 в София се завърна екипът от медици, посочват още от военното министерство.

Вижте повече във видеото.