Цвят

Ще успее ли изкуственият интелект да измести гейминг програмистите?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Изкуственият интелект ще отнеме ли работата ми? Това е все по-често задаван въпрос за много хора от творческите индустрии. Темата беше на вниманието на много хора по време на тазгодишната Конференция на разработчиците на игри в Сан Франциско. Изкуственият интелект беше звездата на тазгодишното изложение, тъй като разработчиците на игри демонстрираха приложения, които варират от сложни поведения на героите до динамично генериране на света.

Виждали сте персонажи във виртуални светове и игри. Това, което ние правим, е да им предоставим възможност за ум, много подобен на човешкия, така че сега те могат да разбират какво казвате и да анализират околната среда.

Пурненду Мухердже, основател и главен изпълнителен директор на Convai

Тези постижения са на път да преобърнат гейминг изживяването, предлагайки на играчите безпрецедентни нива на взаимодействие и реализъм. Докато студиата разкриват своите иновативни функции и възможности, базирани на изкуствен интелект, в залите на конференцията се усеща както вълнение, така и притеснение. Нийл Джоунс наскоро е загубил работата си и казва, че за много хора е трудно да си намерят нова.

Наистина е тъжно как хората посвещават живота си на гейминг индустрията и как изведнъж се обръща ситуацията и те се отървават от теб.

Нийл Джоунс, уволнен разработчик на игри

С повече от 20 000 съкращения от 2022 г. насам, завоят на индустрията към изкуствения интелект породи опасения сред някои от известните лица в бранша. Няколко работнически групи бяха на разположение, за да насърчат повече синдикати да защитят разработчиците.

„Наистина е тежко да виждаме всички съкращения. Сърцераздирателно е. Всички ние сме имали приятели, които са загубили работата си. И е много обезсърчително да се види. Нещо, което можете да направим със синдикатите сега, е да преговаряте за условията, които компанията трябва да приеме, преди да се стигне до уволнение“, посочва Риана Айхнер – член на Съюза на американските работници в областта на комуникациите.

Интегрирането на изкуствения интелект в индустрията обещава нова ера на игрови възможности, но предизвикателството се състои в това да се ориентираме в тази трансформация, като същевременно запазим препитанието на тези, които вдъхват живот на виртуалните светове.