Икономика

AI доминираше на мобилния конгрес в Барселона

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Световният мобилен конгрес в Барселона събра над 100 000 души и открои интересни тенденции в развитието на мобилните технологии. Освен най-новите смартфони, има и концептуални устройства, които едва ли ще появят на пазара.

Като сгъваемите телефони на Motorola. Но пък китайската компания Honor демонстрира приложение, чрез което можете да управлявате автомобила си само с движение на очите.

Пазарът при смартфоните е изключително наситен и експерти съветват, че вниманието трябва да бъде насочено другаде.

Смятам, че мобилните телефони са нещо като носещият стълб на индустрията. Трудно могат да бъдат заменени. По принцип, те изглеждат еднакво. За момента имаме плато. Може би в бъдеще ще имаме различни видове устройства: очила, игли или часовници и те ще имат същите функции като телефоните днес. Кой знае?

Матс Гранрид – генерален директор на технологична компания

Специалистът смята, че в Европа трябва да има консолидиране при мобилните оператори – тенденция, ясно откроена в САЩ и Китай например.

Но изкуственият интелект – във всичките му форми – домиринаше тех изложението в Барселона.

Компании като Lenovo и MediaTek демонстрираха възможностите на генеративен изкуствен интелект, който изпълнява задачи с изключителна бързина.

Samsung пък показа Galaxy Ring, устройство, използващо AI, за да даде на своя носител информация за неговото здраве.

Компаниите трябва да инвестират повече средства, за да интегрират бързо развиващи се технологии като изкуствения интелект в своите продукти.

Ключовите думи са партньорство и изкуствен интелект. В един все по-раздробен, сложен свят трябва да работим заедно, за да разберем новите технологии. 5G е вече тук, разбираме възможностите на мрежата, те ще се подобряват с течение на времето, с излизането на новите версии. Но връзката с изкуствения интелект е изключително интересна.

Матс Гранрид – генерален директор на технологична компания

На изложението в Барселона се представиха 2700 компании от 200 страни и територии.

Те си свериха часовниците в областта на мобилните технологии до следващото издание на шоуто.