Музика

Рут Колева: AI и холограмите може тотално да променят концертната дейност

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

Екипът с който работихме по новата ми песен "Magic" e изцяло български, както тази, така и всички мои песни от последните 2г. се реализират от Warner Music. За мен е чест да съм част от екипа на един от най-големите музикални лейбъли в света. Проектът е съвместно направен с Илиана Недялкова и Героги Линев, които работиха по музиката и текста, както и аранжимента. Видеото е дело на Рая Руменова. Тя е млада режисьорка, изключително талантлива. Тя разказа цялата история. Много се радвам, че имах възможността да работя с нея за първи път. Малко повече жени в нашия творчески екип, но всичко е правено от-до от български екип, което е приятно доказателство, че можем да правим неща, които звучат и изглеждат международно. Смятам, че в България имаме лек комплекс, че това звучи такъв начин, а онова иначе. От доста време има хора, които работят на изключително високо ниво особено в киното. Знаете, че изключително голяма част от международните кино продукции и реклами се снимат у нас, така че Рая както и много други хора зад кадър са изключително големи професионалисти, а също така и работят с най-добрите актьори и кино брандове в света, които често са тук в България. Просто не чуваме всеки ден за тях.

Има нещо такова, че някои парчета от нашите български песни не достигат до по-широка аудитория заради пеенето на български, но смятам, че това се променя в последните години. Миналата седмица български артист, който изпълнява музика на английски "Bulgarian cartrader", взе една от най-важните награди в света на музиката. Това е наградата на ЕС за млади изгряващи звезди. Той беше един от петте наградени. Тази награда са я печелили Dua Lipa, Stromae, много големи имена. Той е роден в България, Даниел Стоянов се казва, просто живее в Германия от години. Трябва да гледаме към тези хора и те да бъдат нашия пример.

Гледам да не използвам определения като "по", "най", "първи" и т.н. Това е пак един от комплексите от които ние трябва да излезем. Ние понеже няма с кого да се сравняваме и се сравняваме помежду си с това кой бил първи, кой втори... Това са неща, които нямат особено значение. За да сме адекватни на чуждия пазар ние трябва да творим заедно и да се държим.

Това което аз правя с Warner e партньорство. Заедно с българската музикална компания "Орфей Мюзик" ние сме тристранен партньор, радвам се, че работим толкова добре заедно. Радвам се, че и други артисти в България подписаха с Warner, например VICTORIA, това е страхотно. Aз и моят екип се опитваме да докарваме повече такива възможности за България. Mиналата година през октомври по този повод стартирахме нашата музикална конференция SoAlive. Имаше 500 делегати от цял свят, както и представители на най-големите музикални компании. Имаше workshop на Spotify, Warner също бяха тук. Това е шанс за нашите артисти да се запознаят и да разберат какво трябва да направят и как да структурират работата си, така че тя да излиза международно. Искахме да създадем контакти и мрежи за развитие. Аз вярвам, че това е нещо, което няма да помогне само на средата, но и на мен като изпълнител. Колкото по-добре са всички тук, толкова по-добре ще съм и аз. 

Продължавам да пътувам много. Участвам в различни семинари, панели. Преподавам в Колежа по музика на Бъркли като гост-лектор, водя майсторски класове. Това е страхотна чест за мен. В последните седмици бях панелист на някои от най-големите музикални конференции в Европа. Супер е, че включват България на такова ниво. Работя изцяло в България по записването и обработката на моите песни. С Георги Линев сме записвали цял албум преди години в Лос Анджелис, така че въпросът е по-скоро в симбиозата между хората, не толкова мястото. Имаме всички условия да творим тук. Живеем във времена в които дигиталната сфера е много развита. Изкуственият интелект създава нови песни на Фреди Меркюри, Елвис и който и да било изпълнител. Къде се намираш физически не е от значение както през 60-те и 70-те, например да си в легендарните студиа в Хамбург, Ню Йорк или Лондон. Това дава възможност на хора в по-малко развити територии да правят хубава и качествена музика. Надявам се с точните контакти и средства да стъпваме все по-сериозно на международната сцена.

Печелят се пари от албуми, но най-вече от физически носители. Миналата година издадох една плоча, която се продава изключително добре. Тя отново е с международна дистрибуция, не през Warner. Продава се добре в международен план, в България още не съм си получила отчета, но международния си го получих и се изненадах много приятно. В България миналата година също има ръст от 25% за продажбата на плочи. Има вече все повече магазини, които продават плочи.

Дигиталните платформи изплащат много малка печалба от слушанията/гледанията. Докато при физическия носител все още печалбата е много висока. Това с концертите е много особено. Видяхме какво се случи по времената на COVID пандемията. Артистите останаха тотално без работа. Трябва да се мисли в перспектива. Едно от нещата, които се случват в момента е AI act. Това е директива на ЕС, която ще определи доста дела в този аспект. 

Едно от нещата, които в момента се развиват са холограмите и AI. В Япония миналата година прочетох, че е имало официален брак между човек и холограма. Може би 17 такива случая имаше. Представете си хипотетично, ако махнем авторските права на страна, защото в момента една от основните теми е как се дефинират авторските права на база изкуствения интелект. Но говорейки за музика извън права, например тази година в public domain-a влязоха Мики Маус, Гершуин, Фрида Кауъл влиза догодина в него. Този списък само ще се допълва в бъдеще. Ако тази технология влезе тази година, ще можеш да натиснеш едно копче и да имаш Моцарт или Бах в хола си, които да свирят твоята музика. Представете си такива артисти, които са починали, но техните близки се карат - Amy Winehouse например. Имаше такъв конфликт в нейното семейство, те се караха как да процедират с нейните авторски права. Ако те подпишат договор да продават нейна холограма, това ще отвори тотално нов свят за консумацията на музиката. И концертната дейност, това на което разчитат повечето български изпълнители тотално ще се промени. Няколко големи изпълнителя, които не са между живите ще са достатъчни за да променят нещата по този начин.

Sofia Live Festival за 4-та поредна година ще бъде в центъра на София, на Колодрума в Борисовата градина на 21, 22 и 23 юни. Почти свършиха предварителните билети. Насочеността на фестивала тази година е към хип-хопа. Групата Atmosphere идва за първи път на Балканите, което за нас е огромна чест. Те са великолепно нещо в хип-хоп историята. DJ Shadow също ще бъде тук. Той е легенда, създал е първите албуми на английската група "Uncle". DUB FX също ще бъде тук. От българска страна ще имаме Жлъч, Григовор, Гена и младата група Хептаграм, тепърва ще обявяваме и още артисти, които са изключително вълнуващи. Ако хората вярват и искат да слушат тази музика, фенове са на хип-хоп културата, нека да заповядат.