Свят

САЩ ще продължат с военната помощ за Израел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че се надява да преодолее "разногласията си" с президента на САЩ Джо Байдън и подчерта необходимостта от използването на прецизни оръжия, за да се избегнат цивилни жертви в ивицата Газа.

Все пак Нетаняху изрази увереност, че дори да остане сам в битката си, Израел ще продължи напред, докато не се справи с враговете си.

 

Днес ние сме много по-силни, решени сме да победим нашите врагове. Ще устоим, дори да останем сами, ще се борим с нокти. Но днес имаме много повече от нокти. Със същото величие на духа, както във войната за независимост, и с Божията помощ, ще победим.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

В сряда прездентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната му спира доставката на нападателни оръжия за Израел, включително тежки бомби, заради израелската офанзива срещу южния град Рафа.

Но Белият дом направи уточнението, че САЩ остават ангажирани със защитата на Израел и ще продължат да доставят ракети-прехващачи за системите "Железен купол" и други отбранителни оръжия.

 

Докато оценяваме ситуацията в Рафа, взехме решение да спрем една доставка. Не е взето окончателно решение как да продължим с тази доставка. Фокусирани сме върху потенциалната употреба на тези тежки бомби и въздействието, което те биха могли да имат в плътно населена градска среда...

ген. Пат Райдър – говорител на Пентагона 

Най-южният и пренаселен град в ивицата Газа – Рафа – е хвърлен в страх и ужас от реалната възможност за пълномабащно нахлуване на израелските сили.

Израел вече превзе близкия граничен пункт с Египет и от там е блокирана възможността за влизане на животоспасяваща помощ в Газа.

Десетки хиляди разселени и изтощени палестинци са опаковали багажа си и търсят нови спасителни маршрути за изтегляне, докато бойци на Хамас стрелят с ракети и минохвъргачки по израелските войски и танкове.

Трима израелски войници са ранени при взрив в миниран тунел. Около 80 000 души се опитват да избягат от Рафа, докато израелските сили обстрелват източната част на града.