Цвят

Израел се класира за финала на Евровизия на фона на антиизраелски протести

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Global_And
Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Израел се класира на финала на 68-ото издание на конкурса "Евровизия", на фона на антиизраелски протести в града домакин Малмьо.

Телевизионните зрители изпратиха във финалния кръг 20-годишната представителка на Израел Еден Голан и нейната песен "Ураган".

Напред продължи и швейцарският изпълнител Немо, който се смята за фаворит за първото място с песента си "Кодът", както и Йост Клайн от Нидерландия – с "Europapa", и групата "Готе" от Норвегия с парчето във фолклорен стил "Ulveham".

От втория полуфинал се класираха още Гърция, Австрия, Армения, Латвия, Грузия и Естония. Финалът е на 11 май, събота. 

 

Музика и политика: Евровизия е засенчена от войната между Израел и Хамас

Десетки музиканти, стотици журналисти и хиляди почитатели на музиката се събират в шведския град Малмьо, където конкурсът „Евровизия“ се подготвя за бляскавият си финал в събота. Тази година домакин е Швеция, защото певицата Лорийн спечели миналогодишния конкурс в Ливърпул, Англия.

Тази седмица 37 държави, предимно от Европа, но и от по-далечни страни, включително Израел, Азербайджан и Австралия, изпратиха музикални изпълнители тук, в Малмьо, Швеция.

Джил Лоулес, репортер на Associated Press

Мотото на „Евровизия“ е „обединени от музиката“, а организаторът ѝ - Европейският съюз за радио и телевизия - се стреми да държи политиката настрана от конкурса. Но тя често се намесва.

Беларус беше изхвърлена от Евровизия през 2021 г. заради репресиите на правителството ѝ срещу дисидентите, а Русия беше изхвърлена през 2022 г. след пълномащабното си нахлуване в Украйна. Тази година имаше призиви Израел да бъде изключен заради войната в Газа. Все пак, Израел ще се състезава, но му беше казано да промени заглавието на песента си, което беше прието като препратка към атаката на Хамас от 7-и октомври.

Джил Лоулес, репортер на Associated Press

След два полуфинала 37-те изпълнители са сведени до 26, които ще се състезават на финала в събота пред хиляди зрители в Малмьо Арена и пред световна телевизионна аудитория. Изпълненията може да са във всякакъв жанр и на всякакъв език, но според правилата трябва да бъдат изпяти на живо и не трябва да са по-дълги от 3 минути.

След това победителят се избира чрез сложна комбинация от телефонни и онлайн гласове на зрители от цял свят и класации на журита от музикалната индустрия във всяка от страните, участващи в Евровизия.