Европа

Словения задвижи процедурата по признаване на Палестина

От Euronews България Euronews България
Slovenia Robert Golob AP Министър-председателят на Словения Роберт Голоб. Снимка: AP, архив

Словенското правителство прие указ за признаване на палестинска държава, който ще бъде изпратен за одобрение в парламента до средата на юни, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Декретът за признаване на Палестина е част от усилията на правителството да сложи възможно най-скоро край на зверствата в Газа“, заяви министър-председателят Роберт Голоб.

"Окончателното решение може да бъде прието по-рано от целевата дата 13 юни", добави той.

През март Словения се присъедини към Испания, Ирландия и Малта в съвместно изявление, в което се казва, че страните от ЕС са "готови да признаят Палестина", след като бъдат изпълнени условията за създаване на държава.

"Ще продължим да следим напредъка по отношение на мирните преговори, освобождаването на заложниците и реформата на палестинската власт и ако той се окаже по-бърз, може да приключим процеса на признаване по-рано", подчерта Голоб.

Словения призова Израел да спре офанзивата си в Газа и предупреди, че заплахата от нападение срещу град Рафах ще влоши хуманитарната криза в палестинската територия.

„Радвам се, че Словения предприе решителната и необратима стъпка към признаването на палестинската държавност“, написа министърът на външните работи Таня Файон в Х.

Необходимо е обикновено мнозинство за одобряване на указа в 90-местния парламент, в който лявоцентристката коалиция на Голоб има 51 места.

Почти 60% от словенците подкрепят признаването на палестинска държава, докато 20% са против, според проучване сред 600 души, проведено през април и публикувано от вестник "Дневник".

Около 100 студенти от Люблянския университет започнаха пропалестински протест с искане Словения да признае палестинската държава.

Според палестинско преброяване около 137 от 193-те държави членки на ООН са признали палестинската държава, включително България.