Европа

Испания отчете рекорден брой мигранти, пристигнали на Канарските острови

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Тази гледка се повтаря почти всеки ден. Вече повече от година спасителните служби докарват на Канарските острови десетки мигранти, които се опитват да достигнат европейската земя от Африка. Това е пътуване, което все по-често се предприема от непълнолетни, които пътуват сами. Бабакар пристига на Канарските острови от Сенегал. Много от неговите спътници обаче са починали.

Напуснахме Сенегал. Пътуването беше доста лошо и много хора загинаха.

Бабакар, непълнолетен мигрант

Заедно с други момчета Бабакар се опитва да преодолее травмата в този приемен център в Тенерифе, където учи език и ходи на училище.

Това е един от многото центрове, които са създадени тук, на Канарските острови, за подпомагане на непридружени непълнолетни. 5000 от тях вече са под опеката на правителството на Канарските острови.

Хайме Веласкес

За да се справят с пристигането на непълнолетни властите е трябвало да удвоят броя на приемните. Половината от тях ще бъдат прехвърлени на континента, но все още се търсят други решения на проблема.

В определен момент предложихме прилагането на програма за семейно отглеждане на ниво Европейски съюз, за да можем да осигурим отговор, в който да участват държавите.

Франсиско Кандил, заместник-министър на социалните грижи, правителство на Канарските острови

Новият пакт за миграцията предвижда разпределяне на мигрантите в други държави от ЕС, но групата на консерваторите и реформистите се противопоставя на тази мярка и призовава за пълно затваряне на границите.

„За VOX суверенитетът на държавите е от основно значение и ако държавите искат да имат сигурни граници, е необходимо те да бъдат блокирани. Можем да предложим морска блокада“, казва Паула Йовер от VOX, Канарските острови.

Кандидатът на Коалиция „Канария“ настоява за действия за справяне с причините за нелегалната имиграция при нейния източник и за превръщането на островите в платформа за сътрудничество за развитие.

„Става дума за справяне с произхода и използване на региони като Канарските острови за платформа за подпомагане на развитието“, казва Карлос Алонсо – кандидат за Европейския парламент от коалиция „Канария“.

Европейският пакт за миграцията беше одобрен само няколко месеца преди разпускането на Европейския парламент, но прилагането му ще зависи от резултатите от изборите през юни. Междувременно се очаква южната граница тази година да счупи всички рекорди за пристигнали мигранти.