Европа

Преди Олимпийските игри: Полицията изселва мигранти от Париж

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Френската полиция провежда така нареченото от организации за правата на човека ‘социално прочистване’ преди Летните олимпийски игри в Париж. Десетки мигранти бяха изведени от импровизираният им лагер покрай река Сена. Около 30 тийнейджъри и млади мъже от Западна Африка бяха призовани да приберат палатките и вещите си. Повечето от тях са непълнолетни и са в процес на получаване на документи за пребиваване в страната. Операцията се проведе дни след като полицията извърши мащабно изселване в най-големия лагер за самонастанили се във Франция в предградие южно от Париж. Подобни изселвания и евакуации на мигрантски формирования се случват всяка пролет след края на зимата, по време на която властите отлагат подобни действия.

Смятаме, че това е свързано с организацията на Олимпийските игри. Подобни евакуации се провеждат почти всяка седмица в Париж от няколко месеца насам, като засягат всички хора, живеещи на улицата.

Орели Хуот, член на колектива "Le revers de la médaille

Но групите за помощ, работещи с мигранти и други уязвими хора в района на Париж отбелязват, че хората се изпращат далеч от столицата, вместо да им се предлага подслон в региона, където на много от търсещите убежище предстоят съдебни заседания.

Властите не искат туристите да видят Париж като град, пълен с мигранти и търсещи убежище хора.

Елиас Хуфганел, член на неправителствената организация "Утопия 56

От своя страна парижката полиция заяви, че операцията е проведена от съображения за сигурност, по-специално защото палатковият лагер се намира в близост до училища.