Свят

Хамас ще отговори „до 48 часа“ на предложение на Израел за заложниците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хамас ще даде отговор на последното предложение от страна на Израел за споразумение за заложниците до "48 часа". Информацията съобщи израелската телевизия "Канал 12".

Условията бяха предадени на палестинската ислямистка организация в събота чрез египетските посредници в Кайро. По-рано Израел обяви, че това е "последният шанс за примирие" преди да започне планираната сухопътна офанзива в Рафах.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху иска да "довърши" батальоните на Хамас в Рафах, като е натрупал сили близо до града.

Той посочи, че дори решение на Международния наказателен съд няма да повлияе на израелските военни операции. Това се тълкува като препратка към информация, излязла миналата седмица, за възможна перспектива съдът в Хага да издаде заповеди за арест срещу Нетаняху и други висши израелски ръководители за предполагаеми нарушения на международното право в Газа.

А под международен натиск Израел ускори притока на хуманитарна помощ в палестинския анклав. IDF публикуваха видеозапис на текущото строителство на крайбрежната част на плаващия кей. По-рано през седмицата САЩ съобщиха, че започват изграждането на своята част от офшорното съоръжение, което ще приема международни помощи за хората в Газа.