Свят

Хамас е готова да се разоръжи, ако бъде създадена независима палестинска държава

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Висш политически представител на Хамас заяви, че палестинската ислямистка групировка е готова да се съгласи на примирие от 5 или повече години с Израел, да сложи оръжие и да се превърне в политическа партия. Условието това да се случи е да бъде създадена независима палестинска държава в границите отпреди 1967 г.

Изявлението на Халил ал-Хая в интервю за Асошиейтед прес идва на фона на застой в преговорите за прекратяване на бойните действия в ивицата Газа.

Израел удари съпротивата с мащабни удари, но не я довърши. Те сами го признават. Те не са унищожили повече от 20 процента от способностите на Хамас – нито човешки, нито полеви. Ако не могат да сложат край на съществуването ни, то какво е решението? Да се стигне до консенсус. Многократно сме предлагали създаването на суверенна палестинска държава на Западния бряг и в Газа и връщането на бежанците в съответствие с международните резолюции.

Халил ал-Хая – висш представител на Хамас

Ние ще живеем в държава и след това ще се споразумеем да прекратяване на огъня и примирие за пет или повече години.

Предположението, че Хамас може да се разоръжи, изглежда значителна отстъпка от страна на радикалното движение, чиято официална цел е унищожаването на държавата Израел.

Но е малко вероятно Израел да се съгласи с подобен сценарий.

Военновременното правителство в Тел Авив обеща да унищожи военната структура на Хамас след смъртоносната атака на 7 октомври миналата година, при която бяха убити близо 1200 души, а 250 бяха отвлечени в Газа. Освен това Бенямин Нетаняху и неговите крайнодесни съюзници са твърдо против създаване на независима палестинска държава върху териториите, завзети от Израел по време на войната през 1967 г.

В момента каква е функцията на нашите оръжия? Съпротивата и борбата имат функция да премахнат окупацията. Ако окупацията свърши, всички хора, които са се борили срещу нея, ще получат правата и държавата си и ще създадат политически партии, а въоръжените ни групи ще положат основата на национална армия.

Халил ал-Хая – висш представител на Хамас

Нашите права и стойността на палестинската държава, всичко, което притежаваме, ще се превърне в основна структура на тази държава.

Ал-Хая, който е представлявал Хамас в преговорите за спиране на огъня и размяна на заложници срещу затворници, заяви, че неговата организация иска да се присъедини към Организацията за освобождение на Палестина, оглавявана от съперничещата ѝ фракция Фатах, за да бъде формирано единно правителство за Газа и Западния бряг.

През годините Хамас е смекчавала публичната си позиция по отношение на възможността за съвместно съществуване на палестинска държава редом с Израел.

Но политическата програма на групировка все още официално „отхвърля всякаква алтернатива на пълното освобождаване на Палестина, от реката до морето“ – имайки предвид района, простиращ се от река Йордан до Средиземно море. Той включва територии, които сега влизат в състава на Израел.

Ал-Хая не посочи дали сегашното приемане на решение с две държави би означавало край на палестинския конфликт с Израел или междинна стъпка към целта на Хамас да унищожи Израел.