Европа

Радост в Прищина, гняв в Белград: Исторически вот в Страсбург приближи Косово до Съвета на Европа

От Euronews България Euronews България
Donika Gervalla Albin Kurti Kosovo FB Прием, организиран от мисията на Република Косово в Страсбург по повод приемането на решението на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за приемане на Република Косово в тази международна организация. Снимка: Facebook / Donika Gërvalla

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) подкрепи снощи приемането на Косово за член на Съвета на Европа и покани Комитета на министрите да вземе такова решение. За одобрението на доклада на докладчика за Косово в Съвета на Европа Дора Бакояни гласуваха 131 депутати, 29 гласуваха против, а 11 се въздържаха. Гласуването бе предходено от няколкочасов дебат. Преди одобрението на доклада ПАСЕ отхвърли всички изменения, предложени от Сърбия.

Балканските представители в ПАСЕ гласуваха с голямо мнозинство в подкрепа за членство на Косово. Всички български представители гласуваха „за“. Депутатите от балканските държави, които не признават Косово, също гласуваха предимно положително, отбелязва БГНЕС.

Четирима гръцки представители подкрепиха Прищина, а само 1 беше „против“, всички румънци гласуваха „за“, 2-ма молдовски представители също, както и 2-ма от Босна и Херцеговина. Всички депутати от Албания, Хърватия, Турция и Словения подкрепиха Косово. Любопитно е, че представителите на Украйна и Армения, които не признават Косово, също гласуваха „за“.

Унгария се присъедини към позицията на Сърбия, като всичките представители на Будапеща гласуваха „против“.

Реакциите на вота в Страсбург бяха коренно различни в Косово и Сърбия. Властите в Прищина заявиха, че гласуването е доказателство за напредъка на Косово в областта на зачитането на човешките права, демокрацията и върховенството на правото. Официален Белград обаче осъди решението и обвини депутатите в Страсбург, че са подкопали основите на Съвета на Европа и на международния правен ред.

„Парламентарната асамблея казва „ДА“ на Косово. Ние сме една крачка по-близо и само една крачка от членството в Съвета на Европа“, написа премиерът на Косово Албин Курти във Фейсбук.

„Следващият и последен етап, който ни очаква, е министерският през май. Тъй като от 1951 г. Комитетът на министрите не е вземал решение, различно от Становището на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, вярваме, че следващата фаза също ще бъде завършена успешно. Нашата работа обаче ще продължи“, добави той.

Курти подчерта, че демокрацията, върховенството на закона и човешките права ще спечелят от членството на Косово в Съвета на Европа.

„А с Косово там Съветът на Европа придобива нова и жизнена демокрация, където властва законът и се спазват човешките права“, подчерта той.

Президентът на Косово Вьоса Османи заяви същевременно, че „гласът на европейците е бил чут“.

Изпълняващият длъжността премиер на Сърбия и министър на външните работи Ивица Дачич остро осъди препоръката на Косово да стане член на Съвета на Европа.

Това е „ден на срама в ПАСЕ“, тъй като за първи път в историята „нещо, което не е държава и което не отговаря на основните изисквания в областта на правата и свободите на човека“, е препоръчано за членство, заяви снощи Ивица Дачич, цитиран от Танюг, предаде БТА. Той посочи, че в продължение на 11 години Прищина отказва да сформира Съюз на сръбските общини (в Северно Косово), което е тяхно международно задължение, и провежда политика на терор срещу сръбския народ и етническо прочистване.

„С това решение те подкопаха самите основи на Съвета на Европа и международния правен ред“, подчерта Дачич. „За какъв принцип на защита на териториалната цялост ще продължат да говорят, когато нарушиха териториалната цялост на Сърбия“, каза още той.

Ние ще продължим борбата си с всички сили, ще се борим това решение да не бъде прието от Комитета на министрите на 16 май. И ще видим стойността на думата на международната общност, която даде на президента Александър Вучич, че Косово няма да бъде прието в Съвета на Европа, докато не създаде Съюз на сръбските общини“, посочи Ивица Дачич.

За да стане пълноправен член на Съвета на Европа, Косово има само една стъпка: гласуването на Съвета на външните министри през май. Заседанието на Комитета на министрите трябва да се проведе в периода 16-17 май в Страсбург.