Европа

Две сръбски партии в Косово призоваха за бойкот на преброяването в страната

От Euronews България Euronews България
Kosovo Mitrovitsa Mitrovica Znamena2 AP Снимка: AP, архив

Най-голямата партия на сръбското малцинство в Косово – „Сръбска листа“ призова косовските сърби да не участват в преброяването на населението в Косово, за да изпратят „ясно послание“ на косовския премиер Албин Курти, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа, цитирана от БТА.

Преброяването на населението, домакинствата и жилищата в Косово започна днес и ще продължи до 17 май. Очаква се статистическата операция да изведе Косово крачка напред към интеграцията в Европейския съюз. 

„Сръбска листа“, която се ползва и с подкрепата на официален Белград, обвини премиера на Косово в „години потисничество на сърбите“ в Косово.

„Уважаеми граждани, като се имат предвид годините на репресии от режима на Албин Курти срещу нашия народ в Косово и Метохия, с цел етническо прочистване на всичко, което е сръбско от тези територии, бихме искали да изпратим ясно послание до Албин Курти и тези, които го подкрепят, че сръбският народ няма да участва в предстоящото лъжливо преброяване под негова организация, с което той иска да потвърди срамния си успех в прогонването на сърбите“, написа „Сръбска листа“ в публикация във Фейсбук.

По-рано днес „Партията на косовските сърби“ на Александър Ябланович призова сръбските граждани в Косово да бойкотират преброяването на населението, съобщи информационният портал „Калдзо“.

В съобщение на партията се посочва, че този процес не представлява преброяване на населението, а било желание на косовския премиер Албин Курти да контролира успеха на „репресивната си политика спрямо сърбите и да види в цифри колко сърби е успял да прогони от 2021 г. насам“. Правителството на Курти дойде на власт именно през 2021 г.

Бойкотирайте преброяването, което предстои, не давайте никакви данни на екипите по преброяване, напълно избягвайте и игнорирайте всички действия, които са свързани с преброяването на населението“, се казва в съобщението на партията.

Преброяването на населението, провеждано от Агенцията по статистика беше отложено заради пандемията през 2021 г. и заради местните и парламентарните избори по-късно. Предишното преброяване през 2011 г. бе бойкотиран от сръбската общност в Косово, като тогава бяха преброени малко над 25,000 етнически сърби от общо над 1.7 млн души или едва 1.5% от общото население.

На местните избори в Косово на 23 април миналата година косовските сърби в общините Звечан, Зубин поток, Лепосавич и Северна Митровица, в които са мнозинство, бойкотираха вота и избирателната активност бе 3,5 на сто. В резултат за кметове на тези общини бяха избрани косовски албанци, което предизвика напрежение както на местно ниво, така и между Белград и Прищина.

Въпреки напрегнатите отношения със сръбското малцинство министър-председателят на Косово Албин Курти отправи призив към сърбите да участват в преброяването.

Когато правим плановете си за субсидии, за инвестиции, за строителство, за образование, за здравната система, трябва да знаем за състоянието на населението, защото това ще се отрази на бюджета, който ще бъде отпуснат.

Албин Курти, министър-председател на Косово

Напрежението между сръбското малцинство и Прищина нарасна в последните месеци и след решението на Централната банка на Косово да забрани използването на сръбската валута динар за плащания в брой и нареди еврото да бъде единствената официално разплащателно средство в страната. Динарът се използва широко за изплащане на пенсии и заплати на персонала в управляваните от сърбите институции, включително училища и болници. Подпомаганият от Европейски Съюз диалог за нормализиране на връзките между Косово и Сърбия пропадна в намирането на решение за използването на динара. Това подхранва опасенията на Запада за ескалиране на регионалното напрежение, докато в Украйна бушува пълномащабна война. Брюксел предупреди и двете страни, че отказът от компромис застрашава шансовете на Сърбия и Косово да се присъединят към блока.

Косово е бивша сръбска провинция до момента, в който 78-дневната въздушна кампания на НАТО през 1999 г. слага край на войната между сръбските правителствени сили и етническите албански сепаратисти. Белград не признава независимостта на Косово. България призна Република Косово на 20 март 2008 г.