Свят

Димитър Гърдев: Процесът за атентата в Русия трябва да е открит

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Този атентат – който е ужасен и трябва да го осъдим – има и политическо и военно-политическо измерение. Затова процесът трябва да е открит.“

Така международният анализатор и бивш председател на Комисията по външна политика на парламента Димитър Гърдев коментира терористичната атака в Красногорск, Русия, и започналото следствие.

„Виждаме, че се повдигат обвинения, вървят към един вид спазване на юридическата процедура. Но няма да престане и „бутането“ в другата, геополитическата компонента“, смята той.

 

Ето какво още каза Гърдев:

Отговор на въпросите около атентата в Русия ще даде открит съдебен процес. Абсолютно всички налични материали и това, което се изнася в медиите в момента, е елемент от противопоставянето в медийната сфера. И в информационната компонента на двете основни позиции.

САЩ, Франция и ЕС имат една позиция – че това е дело на „Ислямска държава“. Постепенно започваме да получаваме и доказателства – с техни видеоматериали, с техни изявления в интернет. Докато руската страна „държи още козове в ръкава“ – в момента има трима обвинени, но задържаните са повече. Единствено Кремъл разполага с информация какво се случва със следствието.

Руското фокусиране върху Украйна е защото от това следват няколко доста сериозни последствия. Първо, това обвинение ще „развърже ръцете“ на руската страна за много по-активни действия – включително и ликвидиране на високопоставени държавни служители. Отделно, руският представител в ООН Василий Небезня заяви, че след изтичане на мандата няма да разглеждат Зеленски като легитимен президент на Украйна. Това също е заплаха и опит за натиск.

Евентуалното приписване на този терористичен акт на украинската страна може да доведе до обвинение към Украйна, че спонсорира международния тероризъм. А оттам – и към всички държави, които я подкрепят.

 

Цялото интервю вижте във видеото.